ЗанимљивостиРазонода

Овогодишња регата прошла кроз Бечеј

Међународна регата „Воде Војводине“, 13. по реду, одржава се од 21. до 30. јуна на војвођанским каналима и рекама.

Регата окупља око 300 учесника, жељних авантуре, који ће ове године са око 100 бродова прећи маршруту од 250 километара за 10 дана, на релацији Нови Сад – Тител – Зрењанин– Житиште – Михајлово (Јанков мост) – Нови Бечеј – Бечеј – Србобран – Бачки Петровац – Нови Сад.

Крајем прошле недеље регата је боравила и у Бечеју једно поподне. Туристичка Организација Бечеј била је задужена за дочек учесника регате. Обезбеђен им је ручак у хотелу „Златна обала“ и дружење као и водич за обилазак Шлајза и знаменитости у граду.

Овогодишња регата одржава се под слоганом „Канали пловни, за равницу плодну“, како би се скренула пажња на одржавање
чисте каналске мреже, неопходне за наводњавање у Војводини.

Бечеј je имао је прилику да угости око 300 учесника из Војводине и иностранства који су на обалу ДТД канала надомак Шлајза пристали са око 80 бродића.

Туристичка организација општине Бечеј је за посетиоце обезбедила обилазак знаменитости покрај Тисе и то Шлајза, турбинског постројења и других културно-историјских и природних локалитета у том делу Бечеја.

„Регата је за нас утолико значајна што пружа могућност људима да се упознају са нашим градом из једног другог угла, са аспекта пловних путева, који такође имају велику улогу и потенцијал са аспекта развоја туризма. Пре овог, регата је Бечеј посетила пре пет година. Велика нам је част што смо и овога пута имали прилику да их угостимо и да им покажемо шта краси наш град и шта то све Бечеј има да понуди у оквиру туристичких потенцијала и садржаја“, рекао је директор Туристичке организације општине Бечеј, Милан Оњин.

„Много волимо да дођемо у Бечеј, јер постоји дивно привезиште за чамце на каналу, где сви можемо да станемо и изађемо на обалу да се дружимо. Волимо да се упознајемо са културом сваког места где станемо, а Бечеј нас традиционално увек лепо дочека и добар је домаћин“, рекла је Мирјана Живковић, главни инжењер пловидбе Међународне регате „Воде Војводине“.

Регата је кренула 21. јуна са обале Дунава из Новог Сада, а за девет дана пловидбе љубитељи природе и наутике прећи ће маршруту од 250 км по војвођанским рекама и каналима. Догађај ће бити крунисан 29. јуна на Међународни дан Дунава када ће у Новом Саду бити уприличен програм за све грађане.

Овогодишњу регату подржао је Покрета горана Војводине и Град Нови Сад.