Култура

Mikrofonija i „Iluzije slobode“: Pozitivna atmosfera i dobra zabava – post festum

Paralelno sa održavanjem „Bečej noću“, istog vikenda je na salašu The spirit of Schultz upriličen festival Mikrofonija i Iluzije slobode. U prelepom ambijentu salaša, do kog je posetioce vodila stazica i mostić preko Mrtve Tise osvetljena svećama u petak su nastupili bendovi Deskavaary, SNB, Otvoreni prelom, Muzika poludelih, Debeli precjednik i Jessus Rashiid. Ovim nastupima je obeleženo 20 godina od prve Mikrofonije, odnosno od početka volonterskog delovanja entuzijasta okupljena oko ideje promocije tolerancije i jednakosti kroz kulturne događaje. Organizovali su petnaestak festivala i stotinu svirki u Bečeju i Novom Bečej, na kojima su nastupali izvođači sa više kontinenata, ali organizovali su i akcije Uzmi ili ostavi, „Hrana – ne oružje“, te više izložbi slika i književnih večeri, pored toga su godinama bili aktivni u bečejskom Pozorištu, kao glumci, pored toga su i kompletno producirali dve predstave.

U subotu 17. juna je održan festival „Iluzije slobode“, jedan od omiljenih festivala ljubitelja tvrdog zvuka i alternativne umetnosti u okruženju, program je počeo u 16 časova sa predstavom sa konjima, koju je je upriličilo udruženje za rekreaciono jahanje Soko iz Bečeja. U isto vreme otvorena je izložba umetnika na kojoj su svoje radove izložili Imre Đerđ, Nemanja Vujčin, Korina Gubik, Danijel Babić, Damir Pavić – Septic, Marija Mandić i Ingrid Rafai. U Narodnoj biblioteci su Andrea Popov Miletić i Roland Orčik dvojezično čitali i razgovarali sa posetiocima na temu njihovih knjiga. Nakon toga posetioci su imali priliku da poslušaju žive knjige, autora Stevana Spajića, Ivana Kovača i Vladimira Radusinovića-Raduleta.

Oko pola osam na glavnu binu su izašli Protektori, pa Tandrkadžije, Delimanos, Krah, Lost propelleros, Fiskalni račun i na kraju Smrt razuma, kad je i završen festival.

Organizatori su nam rekli da su veoma zadovoljni brojem posetilaca, i prezadovoljni pozitivnom atmosferom koju su gosti i volonteri stvorili na ovom festivalu.

„Sve je organizovano po principu „Uradi sam“, bez traženja novca iz budžeta i bez sponzora, jer sve se može kad se glava i ruke slože, a tu su i prijatelji da podrže.“ – dodaju na kraju.

Ova ekipa je takođe najavila i koncert njujorškog kult ska (punk/ska) benda u bašti Gradskog pozorišta. Oni ove godine nastupaju na Egzitu pa su dogovorili i koncert u Bečeju. Ovo je izuzetna prilika za bečejsku publiku koju nikako ne treba propustiti. „Imamo čast da najavimo da će naši sledeći gosti biti kultni njujorški SKA sastav The Toaster, koji će se predstaviti publici u bašti Pozorišnog kluba u subotu 08. jula, od 22 časa.“ – kažu organizatori.