КуварРазонода

Павлова са јагодама и лимун кремом

Потребно за кору: 5 беланаца, 10 кашика шећера, једна кашика сирћета, две пуне кашике густина.

Измутити чврст снег од беланаца па полако додавати шећер, мутити док се шећер не истопи, на крају полако умешати једну кашику сирћета и две гкашике густина. Направити округло „гнездо“ од беланаца у тепсији обложеној папитом за печење. Ставити у загрејану рерну на 170 степени док не нарасте и добије светлу корицу, смањити темпертауру на 130-140 степени (са топлим ваздухом) и пећи 40-50 мин или док се кора не осуши на површини али је још увек мало мекана на додир у средини. Охладити кору.

Потребно за фил од лимуна: 5 жуманаца, три ванил шећера, 3/4 литре млека, 2 већа лимуна, 5 кашика шећера, две велике пуне кашике густина.

Приставити пола литре млека са ванилом да се кува. Умутити 5 жуманаца са 5 кашика шећера пенасто, додати сок од два лимуна и од једног нарендану корицу, две кашике густина и два децилитра млека. Део врелог млека полако размутити у масу од жуманаца па онда све спојити и ставити да се кува уз непрестано мешање. Ако има грудвица процедити. Оставити фил да се добро охлади у фрижидеру. Буде као пудинг чврст.

За шлаг: 3 чаше свежег милерама (са пијаце), ако је јако густ мало га разблажити са мало млеке (кад је свеж течнији је и бољи за шлаг, старији милерам није за шлаг), додати шећера и ваниле по укусу па га мутити најбоље руком са мутилицом јер се лако претвори у путер па треба пазити, може и миксером за вештије на најслабијој брзини али обратити добро пажњу кад почне да се згушњава. Наравно, може и обичан шлаг са млеком и онај из тетрапака али укус колача је сасвим другачији са правом млечном павлаком.

За „декорацију“: 300 грама сечених свежих јагода

Ређати кад се све охлади: кора + лимун крем + шлаг + јагоде