Друштво

Петиција Mилешеваца за одвајање од Бечеја

Када је пред сам почетак ове школске године у Милешеву затворена школа због, према саопштењима представника оснивача ове установе, Општине Бечеј, реновирања и од када је предвиђено да деца из Милешева похађају школу у Дрљану мештани Милешева су на све могуће начине покушали да укажу на то да се са таквом одлуком не слажу и да не желе да деца „путују“ до школе у суседно село када имају школски објекат у сопственом селу. ОШ „Петефи Шандор“ је надлежна за оба објекта тј. за обе школе које су део ове образовне установе.

Објекат у Дрљану је скоро реновиран и сређен па је у договору са оснивачем, Општином, договорено да се и вртић и једно школско одељење преселе из Милешева у Дрљан, наводно привремено, док се зграда у Милешеву не реновира јер је према наводима надлежних потребна већа санација објекта и реконструкција грејања у школи. Мештани Милешева су и петицијом и одбијањем да децу шаљу у школу у Дрљан показали да се не слажу са проценом да је објекат школе у Милешеву у тако лошем стању и сматрају да уз мале преправке он може да се користи и да деца могу да наставе да иду у школу у свом селу.

Школа је, према наводима дела мештана Милешева, који су били веома активни и у акцијама које су организовали и на друштвеним мрежама, пре само десетак година била темељно реконструисана у АДФ програму и потребна је евентуална замена дрвенарије коју су они сами спремни да финансирају. Удаљеност између две школе је нешто више од једног километра али мештани Милешева сматрају да је то непотребан пут за тако малу децу и да је притом небезбедно да се деца крећу између два села. Општина Бечеј је на то одговорила организовањем превоза за децу у сарадњи са Бечејпревозом али мештани Милешева и даље сматрају да је постојање школе у селу не само неопходно него и веома важно за опстанак села.

Ових неколико недеља ситуаација у селу је ескалирала до неслућених размера па су организовани и протести и потписивања петиција. У међувремену управа ОШ „Петефи Шандор“ је покушала да пребаци део намештаја из школе у објект у Дрљану али су то грађани спречили, тачније сав намештај је враћен у Милешево. Мештани тврде да намештај припада МЗ Милешево али на њему није било неких видљивих ознака па ће бити тешко доказати ко је власник.

У овом моменту док ово пишемо мештани Милешева потписују и петицију којом се тражи одвајање села од општине Бечеј. На улазу у село догодио се ових дана још један инцидент. Наиме, уништен је и знак за улазак у село на којем пише назив на српском Милешево и званичан мађарски назив за село Drea. Тај назив за село стоји и у општинској званичној документацији али судећи по свему бар један део Милешеваца се не слаже ни са тим да село заједно са Дрљаном има заједнички мађарски назив. До сада из општине није било озбиљнијих покушаја да се ситуација смири и да се разговара мештанима оба села. И медијски овај проблем полако ескалира па ће сад бити потребно много више напора да се страсти у селу смире. У разговору са неким са мештанима сазнали смо да је и само село подељено и има различитих мишљења и због тога је неопходно да се што пре постигне неки договор а то мора доћи као иницијатива из Општине Бечеј.