Економија

Пољопривреда: Цене млека и млечних производа и ко ту тачно зарађује

Цена литра дуготрајног млека са 2,8 одсто млечне масти у про-секу износи 155 динара у маркетима у Србији. У мањим маркетима када нису акције млеко је још скупље. Негде чак прелази и 200 динаара. Путер је достигао „историјски“ максимум и ту намирници више већина грађана себи не може ни да приушти, цена павлаке је такође отишла у небо. Јогурт поскупљују паралелно са млеком па је такође проблем да га негде можете набавити и на акцији али је у мањим маркетима скоро 50 посто скупљи.

Више него очигледно је да је сточни фонд девастиран али то свакако није никаква новина код нас у пољопривреди. И сами произвођачи млека већ дуго времена се жале да у тој цени само млеко чини мањи део цене, а да највише одлази свим осталим посредницима на путу од фарме до продавнице.

У просеку, првих 70 динара представља зараду самих произвођача који сирово млеко продају млекарама, то је оно што они зараде од тога.  Млекаре даље млеко продају трговинским ланцима по цени која је опет у просеку од 90 до 125 динара, да би, када стигне до потрошача, литар коштао – сада просечних 155 динара. У зависности од тога да ли су на акцији, али и који је произвођач, литар на рафовима може да се купи за 130 до 160 динара. Највећи зараду од литра млека дакле имају трговински ланци, тврде произвођачи млека, јер њихова маржа за млеко и млечне производе по рачуници једних иде до 45 одсто, док поједини тврде да трговци узимају још више.

Други проблем је свакако и неограничен увоз млека, по трговинама можете затећи и млеко и млечне производе за које ћа вам затребати преводилац са разних језика да би знали шта тачно купујете. Млеко се увози из Немачке, Италије, Пољске, Мађарске… за куповину ћете ускоро морати да будете полиглота. Али и то мало нашег млека се извози па је тако наше млеко у тржницама Хрватске, Македоније, Босне па и Аустрије и Мађарске често јефтиније него код нас. Током прошле године извезли смо 68.600 тона у вредности од 100,8 милиона евра, а годину дана раније тај извоз је био 76.400 тона, а вредност извоза 85,3 милиона евра.