Друштво

Поплава код дворца „Фантаст“ 

„Фантаст“ је ових дана и званично проглашен за „културно добро“ што га очигледно не може одбранити од физичког пропадања баш много уколико се о њему, док траје процес веома компликованог судског спора oко реституције, нико озбиљно не брине. Дворац и имање су тренутно ван употребе, уколико се не рачуна ергела, објекти се не користе (затворен је и хотел и ресторан) и он је као и цело имање званично враћен држави тј. општини на чување и вођење бриге о њему до коначног решења. Да подсетимо то коначно решење је министарка културе Маја Гојковић још почетком прошле године у Бечеју најавила да ће бити регулисано кроз Lex specialis што се није десило пре распуштања претходне Скупштине Србије, како је било најављено.

На имању око Фантаста којег чува фирма „Ипон“  из Новог Сада а по налогу Општине Бечеј све чешће се догађају хаварије и крађе односно „нелегалне интервенције“. Пре месец, два имали смо незакониту сечу дрвећа око капеле за коју се још није утврдило ко је то урадио, а сад се десила и водоводна хаварија за коју такође још увек нису утврђени узроци и ко је надлежан да је санира. Грађани су на друштвеним мрежама објавили снимке хаварије и са тих мрежа читав случај се прелио и у штампу.

Не треба заборавити да на овај објекат и на то имање и наша Општина полаже велике наде да буде једна од највећих туристичких атракција.  Када се то узме у обзир требало  би да буде и њој интересу да не дозволи да се овај атрактивни комплекс, који има веома велики значај и за идентитет града, временом уруши до те мере да ће било каква ревитализација бити прескупа или чак немогућа.

Да ипак нека иницијатива постоји сведочи и састанак који је одржан на Фантасту ове недеље а чији је непосредан повод било снимање прилога за Дневник 2 РТС о стању на имању и дворцу. Телевизијски прилог је радио новинар РТС-а Симо Будумир а састанку и снимању су присуствовали и Зоран Суботички (Центар за афирмацију културне баштине Дунћерских), Јелена Веселинов, управница послова Матице Српске и испред локалне самоуправе Дане Мандић, члан Општинског већа задужен за за подручје спорта, омладине и туризма.