Сервис

„Потисје-Бечеј“: Пожар поново тиња у „телу“ депоније Ботра

Пожар сличан ономе од прошлог лета поново тиња негде дубље у телу депоније у Ботри, рекли су из комуналног предузећа „Потисје-Бечеј“ која управља овом депонијом. Споља се пожар не види, не види се чак ни дим али је седиште депоније вруће да на појединим местима се, када се горњи слој уклони и ископа види дим.

За сада нема опасности да се пожар прошири на површне делова али у овом предузећу су предузели све кораке да пожар локализују и да га угасе у потпуности. Радници овог предузећа са пет машина раде на ископавању, премештању и гашењу око 1000 кубика смећа. Урађено је и снимање термовизијском камером на основу којег се и утврдило да постоји проблем и да пожар тиња дубље у седишту депоније. „Погођено“ подручје је велико негде око 5 квадратних метара. За сада није могуће да се као претходног лета убацује суви лед кроз биотрнове на тај начин гаси јер ту на мести где постоји тињање нема биотрнова.

„Морали смо и да набавимо ватрогасно возило, како ископавамо, тамо где је вруће ми одмах гасимо, да не однесемо на друго место па да се тамо запали. То сад већ донекле радимо и превентивно јер је било хладно време и било је кише, да не оставимо то за неко време кад отопли, или за лето.“ – рекао је директор предузећа Золтан Фејеш.

„Радимо постепено, сад скидамо тај горњи слој. У свему томе учествује чак пет возила, улт скип и булдожер, ватрогасна цистерна и аутоподизач који односи смеће даље да не дође до самозапаљивања. Радимо полако али темељно. Кад скинемо тај горњи слој и ако је отишло у дубину онда ћемо наставити даље да вадимо ту на том мести смеће и да гасимо.“ – додао је Звонко Дајевић, технички руководилац „Потисје-Бечеј“.

Према речима директора Фејеша ово што се тренутно дешава са пожарима који тињају у телу депоније је последица велике количине смећа која је прошле година довезена на депонију у Ботри, пре свега скоро 25 до 26 хиљада кубика смећа са дивље депоније из Милешева која је прошле године санирана и одакле се изместило смеће овде. Када се томе дода и стандардна количина смећа на годишњем нивоу општине Бечеј која се одвезе на Ботру а која износи такође преко 20 хиљада кубика онда настане проблем и депонија постаје термално нестабилна.