Сервис

„Потисје-Бечеј“: Мобилна апликација за очитавање канти и контејнера

Из комуналног предузећа „Потисје-Бечеј“ најавили су да ће се у сарадњи са организацијом „Инжењери за заштиту животне средине“ ускоро кренути у пројекат израде мобилне апликације за организацију посла прикупљања смећа на територији општине Бечеј.

Ова апликације ће према речима руководства ове фирме послужити пре свега за бољу организацију посла на терену. Идеја је да се обележе канте и контејнери уграђеним чиповима или налепљеним QR кодовима који ће радници предузећа „Потисје-Бечеј“ моћи да са мобилним уређајима, таблетима да очитају и да на тај начин унесу податке о прикупљеном смећу, о садржају канти – саставу смећа, али и о стању опреме.

Из овог предузећа кажу да су има узор за ове иновације била искуства комуналних предузећа из Мађарске и Аустрије и да се систем показао и код њих као веома ефикасан.

„Код на кант или или контејнеру ће се „повезати“ са таблетом који ће возач имати и како прође поред канте и обави посао то ће бити убележено и у књиговодству и у оперативи тако да ће се у сва-ком моменту знати кад је која канта пражњена, кад је који контејнер пражњен, чак тачно и у колико сати. Поред апликације за ово биће ту и додатне иконице које ће омогућити да се забележи да ли је канта сломљена, да ли је убачен у њу пепео или жар или нешто друго штоне сме да се убаци, као на пример грађевински шут, или неки опасан отпад. У сваком случају, имаћемо сталну прегледност ситуације на терену. Са друге стране ово ће помоћи и да технички директори оперативе могу да направе бољу организацију путање, да можемо још ефикасније да радимо. Чули смо искуства од нашег мањинског партнера у Сексарду они су тај програм за апликацију платили око 10.000 евра плус што су још набавили таблете, рачунаре и платили уношење података. Нека наша груба процена, за наш број корисника, а имамо негде око 12 хиљада корисника физичких лица и негде око 1000 правних лица, то би нас коштало око 25.000 евра. Ми ћемо све то пробати да обезбедимо из донације тј. ако буде могућности нас то неће коштати ништа.“ –  рекао је директор „Потисје-Бечеј“, Золтан Фејеш.