ДруштвоРазонода

Празничне манифестације на Погачи (са програмом)

Град нам ових дана полако добија празнични изглед, неке улице су већ окићене, за сада скромно. За атмосферу као и за организацију божићних и новогодишњних манифестација на тргу и у граду уопште, као што је већ годинама уобичајено, задужена је Туристичка организација општине Бечеј. Поводим предстојећих празничних дешавања али и поводом неких новина у раду ове организације разговарали смо са директором Немањом Карапанџићем.

Шта нам је туристичка организација припремила за овогодишње празнике на тргу?
– Званични назив манифестације је „Дани деда мраза – бечејске зимске чаролије”, Бечеј 2019. У питању је јединствена и раскошна манифестација светковања у данима зимског празновања. Бечеј са „Данима Деда Мраза“ постаје место у Војводини које на себи својствен начин спаја традицију и модерно у циљу развоја туризма, подршке малим предузетницима, еманципације стваралаштва и неговања културног наслеђа. Но, то је само део манифестације која са собом носи забаву и праву чаролију на централном градском тргу, које је одувек било бечејско место окупљања. Манифестација „Дани Деда Мраза – Бечејске зимске чаролије“, учиниће да трг и град оживе и зими и угости како најмлађе Бечејце и њихове родитеље, тако и госте из околине.Ове године биће то место где се преплићу различити и слични обичаји из разних делова Војводине. Биће ту лепих гастрономских специјалитета, доброг пића и све то у центру малог зимског града што ће учинити ову манифестацијом још атрактивнијом.

Почињемо са дочеком Деда Мраза и наступом хора Музичке школе „Петар Коњевић“ из Бечеја, као и позоришним причама и изненађењима и за мале и за велике. Биће ту разних радионица, концерата, такмичења у кувању вина, које увек добро дође у овим хладним данима. Овој манифестаци Бечеј ће дати своју боју и печат. Наш мали град у Бачкој има и најатрактивнији дворац у Бачкој, Фантаст. Бечејска прича о Деда Мразу биће инспирисана чаролијама двораца Дунђерских, салашима, али и другим историјским здањима бечејског града и његовог трга. Вратићемо традицију нашег града овог децембра али овог пута у модерном руху, са чаролијом дрвених кућица на тргу, и летећим санкама Деда Мраза, и причаће се о томе уз кувано вино, разне гурманске посластице и савремене звуке.

Туристичка организација општине Бечеј ће и у будућности наставити да организује овакве и сличне манифестације, јер је овај вид туризма у великој експанзији, и Бечеј на основу њих, као и на основу других потенцијала, постаје препознатљив у региону као место доброг провода и туристичка дестинација. Оно што ће ове године бити мало другачије у односу на претходне године је померање простора за догађања. Заузећемо простор између Православне цркве и велике фонтане, ту ће бити главни фокус, ту ће бити места за излагаче, за радионице. Сад смо управо у договорима око украшавања трга, ове године ћемо то заједничким снагама. Имаћемо две јелке. Већ од ове недеље крећу озбиљнији радови на том пољу. Пре свега нам је циљ да нашим најмлађима тих неколико дана пре Нове Године улепшамо празнике, да се и ми забавимо колико нам буџет дозвољава јер за неку већу организацију су потребни јако велики новци. Не можемо да правимо „Ледену шуму“ као Нови Сад али можемо да као један мали и леп градић урадимо колико можемо да направимо празничну атмосферу. Ако сваке године само мало побољшамо понуду ја сам задовољан. Сви се ми радујемо новогодишњим и божићним презницима и треба да ширимо ту позитивну енергију. Било би добро и да нас време послужи, само да буде суво, није проблем ни да буде хладно али само да не буде кише.

Ових дана сте се и преселили у нови простор, да ли сте задовољни, хоће ли то побољшати рад Туристичке организације, колико вам значи ово побољшање услова за рад?
Као што сте приметили немамо више излог али то је мало и са намером урађено да би људи улазили унутра. Да сад смо у новим просторијама, у питању је далеко већи простор и сређенији, сад имамо простора и да одвојимо сувенирницу која је почела у последњих годину дана озбиљно да функционише, људи долазе, купују, интересују се па полако уводимо и нови асортиман, имаћемо продају артикала који су искључиво за ово поднебље, говорим о некој ресторанској понуди која може дуже да стоји, имамо много више простора и за наше остале активности. У оном другом делу који се не види имамо леп и велики простор за оставу, архиву, реквизите за сајмове. Адреса је скоро иста, померили смо се пар десетина метара, на тргу смо и даље. И ово пресељење је део наше стратегије јер код нас туризам полако иде ка бољем. Током прошлог викенда имали смо једну велику медијску промоцију за грађане и госте из других туристичких организација под називом „Манић” коју смо организовали заједно са колегама из Новог Бечеја. Наравно, у новим просторијама смо започели и обилазак Бечеја и сви су били одушевљени како сада имамо један квалитетан простор где се лакше и лепше и креативније може радити. Наравно, хвала и локалној самоуправи која је препознала наше потребе за већим простором и уступили нам овај атрактиван локал кад је банка изашла.

Шта ће бити са оним претходним простором на углу?
То је на општинској управи, ми смо урадили примопредају простора, претпостављам да ће простор бити дат на издавање заинтересованим лицима. То је свакако једна веома атрактивна локација и ко закупи локал биће сигурно веома успешан.