Политика

Председни СО, Игор Киш: Годину дана овог сазива парламента

Председник Скупштине општине Бечеј, Игор Киш је 2. септембра одржао конференцију за штампу поводом обележавања годину дана овог сазива локалног парламента, односно годину дана ове власти.

На конференцији за штампу он је пре свега говорио о инвестицијама и улагањима у спортску и туристичку инфраструктуру у граду, о пројектима у које је ове године општина Бечеј заједнички улагала са вишим нивоима власти или је уговорила са страним и домаћим инвеститорима.

О теми која је у непосредној надлежности председника локалног парламента, теми функционисања саме скупштине града, Игор Киш је рекао да је динамика сазивања седница, до сада за ових годину дана била у просеку по једна месечно. Општинско веће је до сада одржало 53 седнице.

Игор Киш се осврнуо и на досадашњи (не)успех рада институције „грађанске столице“ која је уведена крајем прошле године и рекао да би читав тај механизам грађанског учешћа у раду парламента требало још више промовисати и да ће то вероватно дати веће резултате после одређеног времена.

„Грађанска столица као модел је по мени веома симпатичан, мада ја нисам имао неку визију тј. нека већа очекивања да ће то брзо почети да функционише од самог почетка како су то замислили иницијатори. То свакако мора да заживи. Мислим да је ту било потребно мало више маркетинга и мораћемо да порадимо на томе ако хоћемо да то заживи како треба.“ – рекао је председник Скупштине општине Бечеј.

На примедбе новинара да је конференцију сазвао као председник локалног парламента а да је већи део посветио инвестицијама и политичким темама Игор Киш је рекао: „Сазвао сам конференцију за штампу у својству председника Скупштине али ја јесам и партијски функционер и сва моја делатност тиче се обе функције, и не знам да ли то неко може да раздвоји али ја не могу.“

На тему обавештавања грађана о раду локалног парламента, што је једна од надлежности председника парламента, и о чињеници да се за време овог сазива од самог почетка, тачније од конститутивне седнице, на званичном сајту општине не објављују документи и материјали за рад на седницима Игор Киш је рекао да су разлози техничке природе, да се чека подизање новог сајта који је најављен и који је уприпреми, да су информатичари, односно техничка служба тренутно више посвећени том послу. Он је рекао да ће за коју недељу, можда који месец, бити завршен нови, модернији сајт на који ће моћи да се подигну и сви документи.
Као највеће успехе рада коалиције у претходних годину дана Игор Киш је навео успешну продају неколико великих парцела код Тисе за изградњу комплекса хотела, бање и аква парка као и друга улагања у туристичко-спортску инфраструктуру.

„Највеће спортско улагање је фудбалски терен са вештачком травом поред постојећег градског стадиона у Бечеју уз новчану подршку бачкотополског ТSC-а и Владе Мађарске, та инвестиција је коштала око 400.000 евра. Гради се и хотел „Експиријенс“ у центру града који ће коштати око 2.5 милиона евра, радови су већ одавно започети а сад је све очигледније да напредују и држе се рокова који су наведени од стране Фондације „Просперитати“ која је са око милион евра и подржала овај пројекат. Морам да споменем и јавну расвету која је урађена код Православног гробља јер је то био циљ да се уради већ дуги низ година Савеза војвођанских Мађара јер, као што и сами знате, та раскрсница је доста опасна. Биће ту, предвиђа се, урађен још један кружни ток који ће решити проблем саобраћаја у том делу, али и без тога од када је осветљен тај простор сад је све то много лепше али и безбедније за саобраћај.“ – рекао је Игор Киш.

Поред ових пројеката Игор Киш је споменуо и изградњу још две приватне стамбене зграде у центру Бечеја што је, по његовим речима, показатељ да је економска клима у Бечеју знатно повољнија, пројекат отварања фабрике за рециклажу и прераду електронског отпада на простору бившег CBA у Новом селу, отварање нове фабрике сточног пелета у Бачком Петровом Селу, изградњу канализационе мреже у коју ће бити уложено око 30 милиона евра, обнову Мале Зарде у Бачком Петровом Селу и изградњу Ђачког дома на плацу поред МКУД „Петефи Шандор“.