Друштво

Време је за озбиљан разговор (3): Како пронаћи праву помоћ

У претходним наставцима писали смо о томе на који начин функционише здравствена заштита од менталних болести и поремећаја код нас у друштву и који су законске обавезе државног здравственог апарата да пружи адекватну помоћ и здравствену потпору становништву када је ова медицинска грана у питању. На жалост она се и ограничава углавном само на ту здравствену (медицинску) подршку и цео систем је у томе таман онолико ефикасан колико је и читав систем здравствене заштите у држави функционалан, што значи да је до лекара психијатра могуће доћи таман онолико брзо и „лакоˮ колико и до било којег другог специјалисте у Домовима здравља и болницама. Можда чак и теже, јер у Закону о здравственој заштити пише да је када су психијатри у питању процењено да је довољно да у домовима здравља буде запослен један доктор медицине специјалиста психијатрије (неуропсихијатрије) и једна медицинску сестра – техничар са вишом односно средњом школском спремом на 40.000 становника, а само уколико има два оваква тима (значи на 80.000 становника) уз то иде и по један психолог, социјални радник и виши радни терапеут. Другим речима имамо среће да у Дому здравља уопште имамо психијатра.

Дакле, коме се обратити ако имате проблеме са страховима, уколико се осећате утучено, имате несанице, имате присилне мисли, хронично сте уморни, немате вољу да устанете из кревета, тешко учите, заборавни сте, нагло мењате расположење, имате суицидалне мисли али и уколико вам је само потребна подршка, разговор. Чак и кад се изборите са осећајем стида, стигме у окружењу у овако малим срединама тешко ћете пронаћи адекватну стручну помоћ. Ипак важно је и знати која стручна лица могу да вам помогну уколико имате неке од ових здравствених проблема.

Психијатар
Психијатри су лекари који су специјализовани за бављење менталним здрављем. Не треба заборавити да је психијатар доктор медицине, што значи да је то особа која је завршила Медицински факултет и специјализацију из психијатрије. Како су психијатри лекари, у лечењу могу користити фармакотерапију, што је једна од главних разлика у односу на помажуће професије. Психијатри обично раде у Домовима здравља и болницама. У лечењу се консултују и ако је потребно заједно раде са лекарима опште праксе али и са неуролозима, ендокринолозима, педијатрима. Пракса је да често у тиму раде са психолозима.
Људи траже помоћ од психијатра из различитих разлога, као што су напади панике, визуелне и звучне халуцинације, суицидалне мисли, анксиозност, шизофренија. Психијатар може поставити дијагнозу, преписати лекове или укључити психотерапију.
Психијатар може бити укључен у лечењу других болести, код пацијената са психијатријским манифестацијама. Лекови који се користе су антипсихотици, анксиолитици, седативи, лекови за спавање, психостимуланси и стабилизатори расположења. Цене приватног психијатријског прегледа се обично крећу од 3.000 до 7.000 динара. Код нас у Бечеју постоји психијатар у Дому здравља али и у појединим приватним лекарским ординацијама често раде “гостујући” лекари.

Психотерапеут
Психотерапија је процес помоћи и самопомоћи који се одвија разговором између лиценцираног терапеута и клијента. Едукација из психотерапије траје најмање четири године, и могу је завршити лекари, психолози, педагози, социолози, дефектолози, социјални радници и друге хуманистичке професије. Постоји индивидуална и групна психотерапија, са више различитих теоријских праваца и приступа. Користи се у лечењу великог броја менталних поремећаја, као што су фобије, анксиозност, панични напади, депресија, алкохолизам, анорексија и др. У неким случајевима, психотерапија је довољна и подједнако ефикасна као лекови, а некада је потребно укључити психијатра. За коришћење психотерапије није потребна никаква дијагноза, већ може да буде саставни део рада на себи и бриге о менталном здрављу. Разговор је поверљив, а прикупљене податке о клијенту терапеут мора да чува у складу са Законом о заштити података о личности. Неки од популарнијих праваца су когнитивно-бихејвиорална терапија, конструктивистичка терапија, породична терапија, психоанализа, арт терапија, трансакциона анализа. На цену утиче врста психотерапије, да ли су групне, индивидуалне, онлајн или уживо, од психотерапеута, броја заказаних термина. Оквирно, за сеансу од око сат времена, потребно је издвојити од 15 до 50 евра. На жалост у Бечеју нисмо успели да пронађемо ни једног лиценцираног психотерапеута који има редовну праксу у граду.

Психолог
Психолог је завршио студије психологије, и претежно се бави здравим људима. Психолог стиче знања о многобројним психичким функцијама, као што су емоције, мотивација, учење, памћење, опажање, мишљење. Притом учи како да испитује те функције и прати њихов развој. Студирањем, психолози не стичу звање психотерапеута, већ је потребна додатна едукација након дипломирања. Често су ангажовани у здравственим установама, школама, вртићима, компанијама, као подршка. Квалификовани су за извођење разних психолошких тестова и процена, што је од велике важности за разумевање менталног стања појединца и пружања најадекватније помоћи. Након прегледа код психијатра, особа може наставити третман код психолога, и обрнуто, психолог може проценити да ли је потребно психијатријско лечење. Психолози и психијатри често раде заједно, а, иако се служе различитим методама, деле исти циљ, а то је превенција, откривање и лечење различитих психичких феномена, који не морају увек бити патолошке природе.

Саветник
Саветовање, лајф коучинг, мотивациони тренери, каријерни саветници. Често се људи, који који нису квалификовани за бављење психотерапијом, одлучују за неку од помажућих професија, за које је такође неопходна едукација обично у трајању од годину до две или краће. Овда заиста треба бити опрезан јер има јако много, посебно у последње време, шарлатана, надрилекара, особа које немају никакве квалификације да се баве менталним здрављем људи који им се обраћају. Они се не баве лечењем, и искључиво раде са здравим особама.