Култура

Промоција књиге о бечејским биоскопима

Промоција књиге Бориса Лозанова под називом „Из минулих дана: Бечејски биоскопи и филмови који су у њима приказивани“ одржана је 23. марта у скупштинској сали СО Бечеј уз присуство већег броја посетилаца. Ова књига је својеврсни наставак изложбе артефакта и фотографија из историје бечејских биоскопа које је Лозанов приредио прошле године у Галерији „Круг“ у Градском Позоришту. Ова изложба је према његовим речима била и подстицај да напише књигу о једном периоду историје бечејских биоскопа и то током пете, шесте и седме деценије 20. века. Борис Лозанов је из своје личне архиве али и сећања публици представио једно раздобље у животу града када су и филм и биоскопи били веома важан сегмент друштвеног живота града.

Ова књига издата је као издање Књижевно-уметничког клуба „Перо аматера“ уз подршку Општине Бечеј и других спонзора. Књига је богато илустрована аутентичним фотографијама и документацијом. Грађани могу да књигу купе у књижари „Стил“ у Бечеју.

На промоцији је о књизи и о биоскопима говорио и сам аутор Борис Лозанов.

„Реализација оваквог једног пројекта је посао малтене као и рад на филму. Мораш да имаш своје сараднике који ће испоштовати рокове за излазак књиге: то се и десило. Књига захтева пуно рада пуно људи који сарађују са аутором а ја сам имао драге колеге и пријатеље који су ми помогли.“ – рекао је Лозанов.

Драган Савић, као представник издавача о књизи је рекао: „Књижено-уметнички клуб „Перо аматера“ је веома поносан на Бориса као нашег члана од прошле године. Борис Лозанов је човек који има веома добре организационе способности и који је посвећен сакупљању не ствари као предмета него ствари као дешавања о Бечејским биоскопима и филмовима који су били приказани у њима. Он је био сведок свега тога о чему пише. Прво је прошле године направио изложбу експоната са којима он располаже и онда је одлучио да напише књигу о томе и да остави један вечити траг иза себе.“

„Млађа генерација не зна да је сам Бечеј имао четири биоскопа, крајем педесетих и шездесетих година, додуше то је трајало неких четири до пет година само. Један је био у Занатском дому где су се занатлије удружиле и купиле тамо филмски пројектор и приказивали филмове. Други биоскоп је био прекопута пумпе у центру града, где је сад апотека. Њега смо звали „Синдикат“ јер је ту било представништво синдиката. Бечејским биоскопима припадају и биоскоп у Бачком Петровом Селу и Градишту и Милешеву. Када су 1952. године основане земљорадничке задруге у Бечеју на „Фантасту“ је такође био отворен биоскоп.“ – додао је Лозанов.