ПУ „Лабуд Пејовић“: Програм „Године узлета“ у вртићима

У бечејској предшколској установи „Лабуд Пејовић“ од почетка нове школске године спроводи се нови програм рада за предшколце под називом „Године узлета“. Овај програм се спроводи на територији Републике Србије за сада у 45 предшколских установа у овој тури (претходна пилот варијанта програма рађена је у само три установе од 2019. године) и представља сојеврсну реформу рада са предшколцима која је пре свега усмерена на развијање способности деце да покажу сопствену иницијативу кроз пројектни рад. Тим поводом одржана је конференција за штампу којој су поред Татјане Митић, директорице ове предшколске установе присуствовали и Драган Ковачев, члан Општинског већа за привреду и екологију, Далила Дујаковић, члан Општинског већа за образовање и социјална питања и, тренер и ментор за имплементацију нових основа програма “Године узлета” Отилија Велишек Брашко.

Према речима Татјане Митић и менторке Отилије Велишек Брашко овај нови програм реформише све од методологије, преко динамике рада са децом на свакодневном нивоу па све до употребе и реорганизације простора који постаје веома важан елеменат у настави који директно утиче на добробит развоја и учење детета. Оне су нагласиле да је веома важно да средина у којој деца бораве буде подстицајно и безбедно место. Према речима Далиле Дујаковић и Драгана Ковачева локална самоуправа је такође један од партнера али и логистичка подршка у овом програму како кроз улагања у физички простор за рад и опремање објеката васпитних установа тако и у форми помоћи да кроз сарадњу са привредним субјектима у граду обезбеде материјали за радионице и пројекте, за практичне и креативне пројекте које ће деца реализивати путем програма „Године узлета“. Драган Ковачев је такође напоменуо да ће овакав начин васпитања и образовања већ предшколаца помоћи да се код деце од најранијег узраста развијају предузетничке способности а самим тим и креативност у решавању проблема, способност доношења одлука, самосвесност и предузимљивост и храброст што ће за њих засигурно бити веома важне компетентности за живот у будућности.

Овај нови програм рада консеквентно подразумева и реформу у раду васпитача који ће кроз програме обуке, менторски програм као сав доступан материјал који ће обезбедити УНИЦЕФ и Министарство почети да у својим групама спроводе активности већ ове године у бечејскох предшколској установи. Малишани би на овај начин требало да науче да буду самостални, да се сналазе у различитим ситуацијама, да сами доносе одлуке, да преузимају одговорност за своје поступке, да науче да на сигуран начин истражују своје окружење, да прихватају друге и буду прихваћени.

Методолошки деца ће кроз пројектни пролонгирани заједнички рад истраживати одабране едукативне теме, појаве у природи или друштву, односе и сл. Свака одабрана тема постаје заједнички конструкт, прича деце и васпитача, њихово заједничко путовање. Коначни резултат пројекта, одабрана методологија и презентација заједничког рада биће резултат заједнички донетих одлука, платформа где ће свако дете моћи да нађе сопствену улогу у тиму, да сноси одговорност за сопствени допринос. Све што их окружује у овом програму постаје материјал за игру и стварање нових играчака, украса, корисних предмета од пластичних флаша, чепова, затварача, гранчица. У овом програму пуно пажње се посвећује и односу деце према природи, рециклажи, боравку на отвореном али и развоју социјалних односа.

Овај програм од следеће 2022. године требало би да у потпуности заживи у свим предшколским установама у Србији.