ДруштвоКултура

Разговор са Иваном Ивањијем

Разговор за писцем и колумнистом Иваном Ивањијем при-премили су ђаци Економско трговинске школе у сарадњи са својим професорицама књижевности. Овај разговор је организован у сарадњи са Градским позориштем и био је део програма “Антифашистички новембар”.
Иван Ивањи, југословенски књижевник, дипломата и пре-водилац за немачки језик, рођен је 24. јануара 1929. године у Бечкереку. Током Другог светског рата, Ивањи је био заробљен у концентрационим логорима Аушвиц и Бухенвалд одакле је ослобођен 1945.године. Више од две деценије, био је лични преводилац за немачки језик председнику Јосипу Брозу Титу. Његова најзначајнија књижевна остварењима су романи: Човека нису убили, Диклоцијен, Константин, На рају остаје реч и други. Иван Ивањи данас има 90 година и пред препуним Либером у Бечеју он је говорио о својим сећањима и свом животу као један од ретких преживелих сведока нацистичких концентрационих логора. Говорио о својој судбини у периоду трајања Другог светског рата у коме је изгубио родитеље, породицу и пријатеље. Као сведок тог времена, Ивањи је говорио и о култури сећања на Холокауст којој се временом придаје све мање значаја, колико је то данас важно спомињати, сећати се, памтити јер је фашистичко наслеђе у разним формама и политичким мутацијама присутно и данас. Ивањи је говорио и о филму Александра Рељића као и о поступку Рајнера и Еве Мозес Кор. Његово виђење овог Евиног поступка и проблематике “праштања” он види само као њен лични чин јер сматра и да она, као ни било ко други, нема права да у име свих страдалих и њихових породица “колективно” даје опрост за злочине. Ивањи је говорио и о своје две нове књиге које су тренутно у штампи као и о својој “романсираној” аутобиографској књизи “Мој лепи живот у паклу” која је издата на немачком језику. Он у овој књизи фрагментарно пролази кроз догађаје из његовог живота, стварне или измишљене правећи мозаичку причу о животу једне породице и мапира историјске тачке и догађаје 20. века.
Разговор са писцем водили су ученици трећег и четвртог разреда Економско-трговинске школе који су се на часовима у оквиру пројектне наставе припремали овај разговор. На крају вечери Иван Ивањи је изјавио да је био веома дирнут знањем који су показали бечејски средњошколци и начином како су водили овај разговор као и чињеницом да је Либеро био претесан да прими тако велики број младих. Он се захвалио и на поклону који је добио од стране ученика, малој књижици замишљених разговора са њим коју су ученици ове школе урадили на часовима пројектне наставе. Ово је само део активности које у ЕТШ ради Актив за матерњи језик. Чланице пројектног тима су професорице српског језика и књижевности Марија Хајдић, Наталија Суботички Глишин, Ивана Јанков, Софија Антонић и Ивана Петровић, као и ученици шест одељења трећег и четвртог разреда. У оквиру овог циклуса бавили су се темом Холокауста и писцима који су преживели логоре и о томе писали. Теми су приступали на различите начине – кроз истраживачке задатке, гледање филмова и документарних емисија, израду презентација и филмића, изложбе.