Спорт

Шах: Симултанка у ОШ “Север Ђуркић”

Шаховски клуб „Пион“ из Бечеја и ОШ „Север Ђуркић“ зајед-ничким снагама организовали су у холу ове осмолетке симултанку са два најјача клупска играча и ђацима основних школа из Бечеја.

Првобитна идеја је била да се овај догађај ревијалног карактера одржи у августу на Тргу ослобођења са циљем да се тај спорт најпре популаризује међу најмлађим становницима, међутим је спортски догађај одржан протеклог петка у већ поменутој школи где су учествовали ђаци основних школа „Север Ђуркић“, „Здравко Гложански“ и „Шаму Михаљ“.

“Циљ нам је био да анимирамо најпре децу, а потом и остале грађане. Жеља нам је да проширимо клуб и то са младим играчима. Будући да годинама није радила школица за младе шахисте, у клубу тренутно махом преовлађују старији играчи. Надамо се да ћемо имати неколико дечака и девојчица који ће посећивати клуб и на тај начин се интелектуално развијати”, рекао је председник шаховског клуба “Пион”, Радован Завишић.“

Шах је одличан јер развија логику, комбинаторику. Тера нас да доносимо одлуке и да после тога сносимо одговорност наших одлука, односно потеза. Један потез у шаху може да доведе то губитка партије или победе”, објашњава Золтан Секач, наставник географије и шаховске секције у ОШ “Север Ђуркић”.

Да није случајност што се овај догађај одиграо у овој образовној установи, говори податак да су ђаци старијих разреда ове школе, остварили и остварују завидне резултате на такмичењима.

“Наш ученици су већ две године заредом стигли до државног првенства и ове године смо мислили да бисмо тај спорт могли да уврстимо у обогаћен једносменски рад. За сада је заинтересовано тридесетак ученика, неки су почетници, а неки већ знају да играју”, каже Секач. Осим ФИДЕ-мајстора Момчила Драговића, учествовао је и мајсторски кандидат Иван Попов из Новог Бечеја.

Симултанка има три облика, а на овој манифестацији се играла по систему да најбољи клупски играчи наизменично играју против више школараца тако што су се кретали од табле до табле и сваки пут повлачили по потез.

Иначе, Шаховски клуб „Пион“ тренутно броји петнаестак чланова. Освајањем првог места у Новосадској лиги са свих девет победа, пласирао се у ранг више, тачније у Јужнобачку лигу.

“Пласирали смо се у виши ранг и мислимо да ћемо и онај прескочити, ако не догодине, онда за две године. Наша два најјача играча доносе много, а ми остали треба да допунимо те резултате. Они готово свуда донесу по поен, а на шест табли нама је потребно три и по поена. Значи нас четворо играча треба да допунимо тај један и по поен”, каже Завишић.

 Вукашин Љубојев