Седница СО Бечеј: Угоститељи ослобођени плаћања закупа за баште

На 14. седници овог сазива СО Бечеј одборници су поново усвојили предлог да општина изађе у сусрет угоститељима и ослободи их од плаћања закупа јавних површина које су власништву општине Бечеј за летње и зимске баште. Разлог за ово је и даље веома нестабилно финансијско стање које је произвела пандемија у овом привредном сектору. Иако су кафићи и ресторани у последњих неколико месеци радили без неких већих ограничења епидемија је десетковала број посетилаца како због мера и правила за рад у објектима и баштама тако и због опреза грађана због могућности ширења заразе у локалима. У образложењу општинске одлуке каже се да је угоститељима било „отежано обављање делатности због предузимања мера на сузбијању пандемије COVID-19 од стране органа Репубике Србије, АП Војоводине и Општине Бечеј. Они се ослобађају од плаћања закупнине за период од 01. октобра 2021. године до 15. новембра 2021. године за летње баште и у периоду од 15. новембра 2021. године до 15. марта 2022. године за зимске баште.

На овој седници усвојен је годишњи план рада са финансијским планом за 2021. годину Туристичке организације Бечеј. Нејасно је зашто је овај план тек сада стигао пред одборнике јер сад више није много релевантан због тога што већина од побројаних манифестација које су део овог плана због епидемиолошких разлога нису одржане или су одложене. Па тако у плану и даље стоји одржавање и Тандербала, Завичајних дана, ликовних колонија и сл. У сваком случају план је једногласно усвојен од стране одборника.

Буџетско усклађивање са, на претходној седници усвојеним ребалансом, усвојено је на овој седници за ЈП „Комуналац“ и УСКАО „Ђорђе Предин Баџа“.

На предлог управног одбора Народне библиотеке Бечеј одборници су усвојили и Одлуку о расписивању и спровођењу јавног конкурса за именовање директора библиотеке док је процедура за именовање директора Градског позоришта одлуком подборника о усвајању решења о поновном именовању др Здравка Петровића завршена.

Одборници су усвојили и Решење о одређивању доктора медицине Дома здравља „Бечеј” Бечеј за стручно утврђивање времена и узрока смрти умрлих изван здравствене установе и издавање потврде о смрти. На списку су 30 лекара.

Жељко Ковачев је именован за председника Савета за буџет и финансије на мандатни период на који је изабрана Скупштина општине Бечеј а Жолт Ковач из Бечеја за председника Комисије за представке и жалбе.

Именовани су и чланови Комисија за праћење рада Радног тела за праћење примене Локалног плана акције за децу општине Бечеј и то су: Марјана Димитров као председница, Биљана Гагић и Дуња Шари као чланови.

На седници је усвојена одлука о продаји две парцела у власништву општине Бечеј приватним лицима у ширем центру града у улицама Новосадској и Уроша Предића за нешто више од 1.5 милион односно око 907 хиљада динара.

Сви предложени документи изгласани су у Скупштини једногласно и без расправе.

На крају седнице новинарима се обратио и председник Скупштине СО Бечеј, Игор Киш који је сумирао одлуке усвојене на овој седници: „На данашњој седници имали смо 12 тачака и с једне стране су биле на реду тачке које су претежно техничке природе као што су продаја парцела у јавној својини. Када су у питању јавна предузећа на прошлој седници смо имали ребаланс где су ЈП „Комуналац“ и Спортски центар усагласили њихове планове и програме и буџетске потребе и то смо на данашњој седници једногласно усвојили и потврдили да они могу да располажу сад са тим средствима која су им опредељена ребалансом и у посебним програмима за јавна предузећа. Скупштина је данас усвојила предлог и да се угоститељи поново ослободе плаћања закупнине за затворене и отворене баште за оне просторе који су у својини општине Бечеј. Настављамо тај програм јер смо решили да изађемо на овај начин у сусрет нашим угоститељима јер знамо да су и даље у веома тешкој ситуацији што је узроковала пандемија и они се још увек боре да преживе.“