Седница СО Бечеј: Усвојен други ребаланс буџета

На трећој седници СО Бечеј усвојен је други овогодишњи ребаланс буџета. Известилац ове прве тачке дневног реда седнице био је председник општине Бечеј Драган Тошић. Разлог за ребаланс буџета, према његовим речима, било је усклађивање буџета са смањеним приливом пореских средстава од зараде у летњем периоду када је било одлагање плаћања пореза и доприноса и усклађивање прилива прихода из виших нивоа власти. За ову годину је планиран дефицит у буџету од скоро 100 милиона динара који би требало да се покрије из пренетих неутрошених средстава и из задуживања код пословних банака. Ребаланс као и све остале тачке дневног реда усвојене су једногласно и без расправе.

Тек на трећој седници изабрана су и скупштинска радна тела у новом сазиву па су тако усвојене одлуке о формирању нових комисија (мандатна, кадровска, статутарна, за представке) и нових савета (за буџет, друштвену делатност, привреду, урбанизам). Поред скупштинских тела усвојена је и допуна кадровског плана према којем је број запослених у општинској управи допуњен са још једним извршиоцем са високом стручном спремом и то на месту заменика начелника општинске управе. Поред тога формиран је и кабинет председника општине где ће бити запослено 5 нових радника од којих 4 лица са високом стручном спремом и један запослени са средњом стручном спремом. О томе је касније у изјави новинарима говорио и председник Тошић.

Формиране су у овом сазиву и три одборничке групе: Одборничка група СНС, одборничка група СВМ и одборничка група за ПОКС и Војвођански фронт заједно.

Усвојена је Одлука о правима у социјалној заштити ради усклађивања социјалних услуга у општини у новонасталим околностима са пандемијом. Поред тога у новој Одлуци предвиђене су и неке измене које се односе на нове процедуре уговарања са пружаоцима услуга.

Одборник са листе Војвођански фронт Ференц Тот (Лига социјал-демократа Војводине) је поднео оставку на одборничко место јер је прихватио место у кабинету председника општине Бечеј. Нови одборника са листе Војвођанског фронта је Жељко Станков који је био други на листи ове коалиције који је одлуком о оснивању одборничке групе ПОКС/Војвођански фронт придружио се владајућој коалицији у општини Бечеј. Одборници СПС-а су за сада остали ван владајуће коалиције у СО Бечеј.

На овој седници је и потврђена ранија одлука о одбијању понуде од стране Општине Бечеј мањинског партнера предузећа „Потисје-Бечеј“, сексардске фирме „Алиска Тера“, која је поново понудила Општини Бечеј да откупи и њихов удео у фирми од 49% за 120 хиљада евра. У образложењу ове одлуке председник општине је рекао за говорницом скупштине да би евентуална куповина остатка предузећа „Потисје-Бечеј“ имала и компликовану правну конотацију јер законски није више дозвољено оснивање нових јавних предузећа а у том случају када би Општина поседовала свих 100 посто то би неминовно морало да добије статус јавног предузећа. Поред тога Општина Бечеј сада има већински власнички статус у овом предузећу и самим тим управљачко право па није неопходно да откупљује и остатак деоница. Општина је такође сагласна да мањински партнер понуди на слободно тржиште свој удео трећем лицу. Председник је такође рекао да он сматра да ће ова продаја потрајати још неко дуже време јер је веома тешко продати део предузећа у којем се новом купцу нуди мањински статус у предузећу које купује.

Остатак дневног реда ове треће седнице углавном се односио на усвајење одлука о продаји парцела у власништву Општине Бечеј.


О ребалансу буџета:
„Ребаланс је рађен као и увек ради усклађивања неких буџетских позиција, имали смо неке приходе из виших нивоа власти и било је неопходно да се уради и због школа и грејања за шта се испостсвило да имамо веће потребе него што су планиране. Буџет се већ сада пуни пуно боље него што смо планирали због коронавируса и то ми је драго. У првом ребалансу смо буџет прилично исекли јер су тадашњи приходи били много мањи у та два-три месеца. Сада се буџет пуни добро и ја се надам да ће тако остати и надам се тако и у следећој години. Онда ћемо те наредне године моћи да размишљамо и о тим неким инвестицијама које су нам неоходне. Када је у питању буџет размишљали смо да следеће године 50 до 60 милиона буде опредељено за инвестиције. Мислим да ћемо ипак сад кад будемо видели какав ће бити септембар и октобар месец моћи и више средстаава да издвојимо за инвестиције. Зато смо били мало неодређени пре десетак дана јер не можете предвидети у оваквим околностима“ – рекао је након седнице председник Тошић.


О новом кадровском плану:
„Кабинет председника имаће 6 чланова, два су помоћници, раније су они били у управи сада је то у кабинету. Раније је било три помоћника. Остала четири члана кабинета биће координатори или саветници, два од четири ће сигурно бити задужени за финансије и један за урбанизам. Када је у питању четврти члан још нисмо одлучили ко би то могао да буде. Хоћемо, пре свега да појачамо финансије са млађим људима који би дошли да раде у Општини Бечеј. Ми мислимо да јавне финансије нису ни приближно исте као у привреди и веома је тешко кад неког из привреде доведете овде да ради, да се прилагођава. Зато сада хоћемо да доведемо неке младе људе да би у неким наредним годинама имали неке квалитетније људе. Када је у питању заменик начелника општинске управе који се такође налази у том измењеном кадровском плану мислим да ће конкурс бити за десетак дана. Имаћемо, надам се доброг заменика за начелника Ковача кад оде на годишњи одмор јер у таквим ситуацијама управа не може добро да функционише. Хоћемо и да тај заменик ради неке послове које начелник не може због својих обавеза довољно да ради“ рекао је Драган Тошић.