Сервис

„Потисје-Бечеј“ доо: План за 2021. годину

У понедељак 26. октобра директор предузећа „Потисје Бечеј“ Золтан Фејеш сазвао је конференцију за медије да би упознао јавност са плановима за следећу 2021. годину.

На конференцији је најпре било речи о поскупљењу услуга које је почетком септембра месеца ово предузеће објавило:
Од 2. септембра су цене комуналних услуга за одвожење и складиштење отпада повећане. Било је доста коментара да су наше цене веће него у комшијским градовима и општинама и ја тврдим да су наше цене у просеку међу нижим ценама у Војводини и у Србији. Ми овде имамо само једну једину категорију а то је прикупљање и одвожење смећа, ми немамо категорију депоновања што имају неке друге општине, ми одвозимо смеће сваке недеље неке наше комшијске општине то раде сваке друге недеље, немамо категорију за промену канти, неке општине и то наплаћују, паушално сваког месеца наплаћују одређен износ за одржавање канти и контејнера и као најбитније ми не наплаћујемо одвожење кабастог отпада које радимо два пута годишње као ни дезинфекцију контејнера. Ту у поређењу са осталим општинама наша цене су најниже. Укупно повећање са порезом је 81 динар а ми ћемо сада дати и неке бенефиције грађанима: од нове године сваки грађанин који се пријави путем фејсбука, апликације, на сајту или лично на нашој благајни попуни образац да жели да добија електронски рачун добиће у првих 6 месеци 2021. године 10% попуста, друга акција која је битна за грађане Бечеја је да ће сви који редовно плаћају рачуне до 15. у месецу имати 5% попуста за тај месец: ако саберете та два попуста, за грађане који буду то искористили, цена услуга за првих 6 месеци биће за 1 динар јефтиније него штто су га до сад плаћали јер то је укупно са попустима 82 динара мање. У плану за 2021. годину нисмо предвидели више неку корекцију цена и очекујемо да нећемо бити приморани да следеће две године мењамо ове цене. Ми ћемо услугу и даље квалитетно извршавати као и до сада. До нове године планирамо да поред електронских рачуна и QR код решимо да буде на сваком рачуну да би грађанима омогућили да још лакше плаћају своје рачуне и да имају још већу сигурност у плаћању. Ово све ће ући у план за 2021. годину који ће бити израђен у току новембра месеца и усвојен, а до 30. новембра и достављен Општини Бечеј на усвајање. Чланови УО „Потисје-Бечеј“ су начелно дали сагласност на ове одлуке“ -рекао је директор Фејеш.

Говорећи о пројектима и инвестицијама у овом предузећу који су предвиђени за следећу годину директор Золтан Фејеш је рекао:  „У току нам је и израда елабората и планских докумената да би могли да конкуришемо код било које институције, организације или неког страног фонда морамо имати спремне планове. Ту нам је елаборат за управњање биоразградивим отпадом, у току је и даље се ради по нашем пројекту за примарну селекцију секундарних сировина, још није завршена набавка свих контејнера које треба да добијемо преко тих пројеката. Ово мало касни због ових проблема са ковидом. До средине новембра биће урађен елаборат о коришћењу грађевинског шута. Желимо да грађевински шут који се доноси на депонију да пробамо да искористимо као секундарну сировину јер веома брзо ћемо доћи у ситуацију да сво наше смеће носимо на регионалну депонију за сада је то Кикинда у питању. На годишњем нивоу општина Бечеј генерише око 20.000 тона смећа, тренутна цена депоновања смећа у Кикинди је 25 евра по тони, то је неки издатак од 500.000 евра на годишњем нивоу. Ако не смањимо количину отпада које носимо тамо ми ћемо морати да платимо толико. Тренутно је једна делегација представника ГИЗ-а у Општини Бечеј код председника општине којима су представљени ови наши елаборати. Укупна вредност пројеката у тим елаборатима за планове за 2021. годину је негде око милион евра улагања. Наравно да то све не можемо да финасирамо само из сопствених средстава па зато и правимо ове елаборате да можемо да конкуришемо за средства код виших нивоа власти, фондација или међународних донатора. Чекамо ових дана и решење од ЕПС-а за изградњу трафо станице код депоније која ће бити финансирана из робних резерви. Са локалном самоуправом планирамо и припремамо пројекте за компостилиште и за коришћење грађевинског шута да обезбедимо неку локација која се наслања на депонију.“

Предузеће „Потисје-Бечеј“ је ових неколико година у назад веома много улагало у опремање и у возила, какво је тренутно стање на депонији и у возном парку такође је била тема на конференцији за медије.

„Када су у питању опрема и возила за рад, имали смо малих проблема јер нам је један од старих камиона сад скроз испао из употребе. Ми смо обновили три нова камиона о чему смо вас обавестили, али су нам остала у употреби још два стара камиона који имају преко 18 година. Сада више један од њих не може да се поправи, не исплати се јер су превелика материјална улагања потребна, чак до пар десетина хиљада евра за оправку, иначе већ старог возила, потребна је комплет замена хидраулике, странице и плехови су дотрајали и како се нешто поправи појави се неки нови квар, веома тешко је набавити и резервне делове јер произвођачи су дужни само 10 година да производе резервне делове за моделе које су још у употреби после тога више нису. Ми сад очекујемо да ће крајем новембра бити затворен и тендер за куповину једног новог камиона тако да можемо очекивати да ћемо ову календарску годину завршити са четири новија камиона и бићемо међу боље опремљеним предузећима. Завршавамо и радове на депонији око бетонирања прилазних путева што је веома битно за рад на разврставању секундарних сировина и за циркулацију наших возила уопште. У првој половини новембра месеца ће почети садња и 350 садница око депоније“ – рекао је Фејеш.

Без обзира што је мањински партнер „Алиске Тера“ из Сегедина у процесу продаје свог удела у власништву предузећа и што је Општина Бечеј поново одбила да искористи своје право прече куповине и да откупи остатак предузећа директор Фејеш је рекао да они и даље одлично функционишу са мањинским партнером и да са њима имају редовну камуникацију на недељном нивоу и да се договарају и усклађују планове и за следећу годину.