Óbecse

Szomszédok a szomszédokért

312 méter – mindössze ilyen hosszú Óbecsén a Sever Đurkić utca. Egyik oldalán családi házak sorakoznak, a másikon pedig egy lakótelep van. A lakótelepet felújított sportpálya, vadonatúj játszótér, padok, asztalok, közkút és közös söprű teszi élhetővé és otthonossá. Nagyjából négyszázan élnek ebben az oázisban, és az utóbbi hónapokban egyre több a fiatal.

A lakótelepen az első társasházak a hatvanas években épültek, a legújabbak úgy 20 évvel ezelőtt. Az első lakók közül többen már unokáznak – talán így született meg a gondolat, hogy tenni kellene valamit annak érdekében, hogy a környék szebb és tartalmasabb legyen a gyerekeknek, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt.

Dušan Zahar padján kétnyelvű a Szomszédok a szomszédokért felirat, erre a rendezvényeken is odafigyelnek

Dušan Zahar nyugalmazott tornatanár 1980-ban költözött ide, így mesél az első közös kezdeményezésekről: „Talán 1996 lehetett, amikor összefogott néhány szülő, megépítettünk egy kisebb kosárlabdapályát, majd lett röplabda- és kisfocipálya is rajta, mellette padokkal, szemetesekkel. Itt nőtt fel Zoran Anđelković is, aki már családos emberként három évvel ezelőtt elkezdett tujákat ültetni ide. Segítettünk neki, ösvényt alakítottunk ki, padokat helyeztünk ki.”

Egy önkormányzati kezdeményezés kellett ahhoz, hogy az itt élők ennél nagyobbat is merjenek álmodni – így született meg a Szomszédok a szomszédokért csoport.

Érdemes összefogni

Nem csak az itt lakók járnak erre a játszótérre

Az óbecsei önkormányzat és az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) 2017 óta hirdeti meg a Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akciót. Az a lényege, hogy minden helyi közösség lehetőséget kap arra, hogy javasoljon olyan beruházásokat a területén, amelyek a községi költségvetés viszonylag szerény kereteiből is megvalósíthatók. A legnépszerűbb lakossági javaslatok szavazólapra kerülnek, aztán ezekre voksolhatnak a polgárok. Az első néhány évben 100, később 50 millió dinárt költött el ezekre az ötletekre az önkormányzat.

„A 2020-as szavazásra megszerveztük, hogy a lakók javasolják az utcánk újraaszfaltozását. Mivel sokan eleget tettek a felhívásunknak, ez a javaslat föl is került a listára, végül erre szavaztak a legtöbben. Meg is csinálták az utat, igaz, csak egy sávot, így egy kicsit szűk… A következő évben megint összefogtunk, így került listára javaslatként egy új játszótér megépítése a lakótelepen, és megint erre szavaztak a legtöbben. Az önkormányzat támogatásával nekünk van a városban a legszebb, legbiztonságosabb játszóterünk, és csak itt van homokozó, biztonsági kamera. Közben fásítottunk, füvesítettünk, karbantartunk és rendezvényeket szervezünk” – mondja Zoran Anđelković, a csoport másik mozgatórugója.

A Szomszédok a szomszédokért csoport a Facebookoldalán minden eseményről beszámol, bemutatja a sikeres, tehetséges lakóit, és azt is összegezte, mi is történt pontosan 2022-ben: felszereltek három szoláris lámpát, lett egy új, nagyobb homokozó a gyerekeknek, 4 új pad, egy kinti csap, több faasztal, új szemetesek, közös seprűk, ugróiskola, új virágok, növények, labdák, feldíszített karácsonyfa, 60 újévi ajándékcsomag rászorulóknak és több rendezvényt is  megszerveztek. Ezeket mind önerőből és támogatók segítségével oldották meg. A 2022-es adományokból és jótékonysági akciókból 136.750 dinár jött össze rendezvényszervezésre és a lakótelep rendezésére, további 287.655 dinárt pedig jótékonysági célokra fordították. Az idei év elején az egyik kiégett lakás felújítására gyűjtöttek, 500 magánszemély és több mint 50 vállalkozó, intézmény vett részt az akcióban, és egy hónap alatt közel 1,4 millió dinár értékben jött össze adomány.

Ne várjunk másokra!

A munkából Zoran (jobbról) mindig kiveszi a részét, itt a vízvezetékhez ássa az árkot

A lakótelep legújabb büszkesége egy ivóvizes közkút.

A csodajátszótérre egyre többen jártak, és nem csak az itt élők. Sok volt a gyerek, megszomjaztak, és kezet is mostak volna, de nem volt hol. Zoranék szereztek hát egy tartályt, amit rendszeresen töltögettek vízzel, így rögtönöztek egy „csapot”. Mivel nagy volt rá az igény, komolyabb megoldás kellett: saját pénzükből sok munkával, elszántsággal, kitartással és kreativitásssal, valamint a Vodokanal Közvállalat és az Invent cég támogatásával sikerült egy, a városi vezetékre csatlakozott közkutat csinálniuk – az elsőt a városban! A vízszámlát a Szomszédok a szomszédokért társaság állja a közös kasszából.

De az idei év nem csak erről lesz emlékezetes: volt egy zenés estjük is, ahol az itt élők muzsikáltak, aztán rózsákat ültettek, húsvétot ünnepeltek, májusban az egyik hétvégén vasárnapi ebédet főztek közösen, sport- és játékeszközöket szereztek be, az egyik lakó cégének az ajándékaként a játszótér mellé kikerült két biciklitartó is, júniusban pedig Mosolyfesztivált szerveztek a gyerekeknek: a bűvészek, a bohócok, a szuperhősök, a műhelymunkák, a lovas kocsikázás, az állatsimogató, a sok zene és nevetés ritkán látott tömeget vonzott ide.

A Mosolyfesztiválra az egész városból jöttek gyerekek

„Nem nagy dolgok ezek. Minden ott kezdődik, hogy ne várjunk másokra, tegyük rendbe a saját portánkat. Kaszáljuk a füvet, ültessünk növényeket, barkácsoljunk. A közös söprű ott lóg a fán, akinek ideje van, fölsöpör. Csinálja mindenki azt, akihez ért – a végén nagy dolgok születhetnek ebből. A padok egyébként csodát tesznek: az emberek, akik azelőtt csak köszöntek egymásnak, most már leülnek és beszélgetnek. Közelebb kerültek egymáshoz. Olykor spontán kijönnek ide az anyukák, hoznak palacsintát, süteményt azoknak, akik itt üldögélnek. De ahhoz, hogy ez működjön, karban kell tartani mindazt, amink van, és programokat is kell szervezni” – meséli Zoran.

Az utcában 160 háztartás, nagyjából 400 lakó él, és a játszótér meg a sportpályák miatt egyre több a fiatal. Zoranék figyelnek arra, hogy mire van igényük az itt élőknek, és azok java része meg is valósul. Ha az önkormányzat vagy az adott közvállalat nem partner ebben, megoldják másképp: a közvilá- gítást például támogatás híján önerőből, szoláris lámpákkal.

Esőkertet nyertek

A szomszédok most egy szabadtéri edzőtermet terveznek, a hozzá veztő rövid út kiaszfaltozását is sikerült megszavazniuk a tavalyi költségvetési voksoláson, bár a legutóbbi költségvetés-módosításon ezzel a beruházással lekerültek a listáról.

Felkerültek viszont egy másikra: a Szomszédok a szomszédokért munkája és a Sever Đurkić-lakótelep fejlődése a környezetvédők figyelmét is felkeltette, ennek köszönhetően lettek ők is az A1 Serbia telekommunikációs cég által elindított Niko kao ja nevű környezetvédelmi projekt részei, amit a Belgrádi Egyetem Erdészeti Kara is támogat. A projekt keretében Szerbia tíz városában  – Óbecse mellett Belgrádban, Újvidéken, Szabadkán, Novi Pazarban, Smederevón, Kragujevon, Čačakon, Nišben és Zomborban – esőkerteket építenek a szakemberek a lakók közreműködésével. Jövőre várhatóan már szavazni lehet majd a legszebbre a www.svetkakavzelis.rs honlapon.

F.R