Друштво

„Tako cool“: Бесплатно психолошко саветовалиште

Удружење грађана „Tako cool“ из Бечеја од септембра организује бесплатно психолошко саветовалиште за младе на територији општине Бечеј, у оквиру пројекта „Едукацијом до извесније будућности младих“ који је подржан на Конкурсу за финансирање програма удружења у области омладинске политике из буџета општине Бечеј за 2021. годину.

Организатори саветовалишта су такође саопштили да су отворене пријаве за бесплатно психолошко саветовање за младе узраста од 15 до 30 година. Укупно осам младих ће од септембра до децембра учествовати на сесијама које ће се одржавати од 15. септембра, сваке среде од 16 сати у просторијама Центра за децу и младе.

Ментално здравље младих је тема о којој се мало говори, а од непроцењивог је значаја како за појединца тако и за целу заједницу. Истраживања су показала да свака пета млада особа има неку менталну потешкоћу, а да тек свака пета особа од њих добије неку врсту стручне помоћи. Разговор са психологом још увек је „табу тема“ у јавности те је важно едуковати младе о менталном здрављу, менталној хигијени, ризицима, вештинама за ношење са потешкоћама и изазовима. Неопходно је пружити им прилику да бесплатно поразговарају и посаветују се са стручњаком, како би унапредили постојеће социјалне вештине и усвојили нове, у циљу лакшег суочавања са различитим потешкоћама са којима се сусрећу у свакодневним животним ситуацијама.