Óbecse

Tamburás rekorderek Péterrévén

Nem volt elég nagy a színpad a produkcióhoz július 20-án a péterrévei lövöldén, ahol közel száz tamburás szólaltatta meg egy időben a hangszerét. A faluban, ahol valamikor olyan népszerű volt ez a hangszer, hogy szinte minden családban volt egy, napjainkban ismét egyre többen veszik a kezükbe szüleik, nagyszüleik pengetős hangszerét. A helybéli Kiss Szabolcs ezért is gondolta úgy, hogy szülőfalujában és épp a tamburával kell közösséget építeni és rekordkísérletet tenni. Az ő elmondása szerint most először fordult elő, hogy ennyi tamburás egyszerre lépett fel közönség előtt.
A közös zenélést a péterrévei származású, a budapesti Góbé zenekar révén Magyarországon igen népszerű ifj. Csasznyi Imre vezényelte le.
– Amikor kicsi voltam, nagy hagyománya volt a faluban a tamburamuzsikának, aztán amikor Rózsa Rozália elment tőlünk, már csak a hagyományápoló csoportok foglalkoztak vele. Ma reneszánszát éli ez a hangszer, egyre több tambura kerül le a padlásról. Az emberek újra elkezdtek foglalkozni a hagyományainkkal, úgy tűnik, kezdik felismerni ezeket az értékeket – mondta ifj. Csasznyi Imre.

A rekordkísérletre a Vajdaságból, Magyarországról és Horvátországból is érkeztek zenekarok és szólisták, akik a közös produkció mellett külön-külön is bemutatkoztak.
A rendezvényt Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke nyitotta meg.
– Nagy élmény volt a tamburások közös fellépése. Sokan szerbnek, bunyevácnak, horvátnak tartják ezt a hangszert, ennek ellenére a tambura pont annyira a miénk, mint amennyire az övék. Jó, hogy a VMSZ Ifjúsági Fóruma megszervezte Péterrévén ezt a rendezvényt: sokan vannak és jól érzik magukat az embereket. A zene összeköt és vidámmá tesz bennünket, úgyhogy jó volt itt lenni – mondta el Pásztor Bálint.
A tamburamuzsika mellett főzőverseny, kirakodóvásár, gyerekprogramok és esti koncertek is várták a látogatókat.

F.R.