Óbecse

Tolerancia-napi szavalóverseny a kultúrkörben

Negyven diák szavalt környezetnyelven

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör a Tolerancia napja alkalmából minden évben szavalóversenyt szervez községünk iskolásainak.
Idén immár tizenegyedik alkalommal mutatkozhattak be az ifjú versmondók, akik környezetnyelven szavaltak. Összesen 40 diák jelentkezett a megmérettetésre, mely a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.
A szervezők elmondása szerint a rendezvény célja, hogy megmutassák a különböző kultúrák és nemzeti hagyományok együttélésének előnyeit, elfogadják a sokszínűséget, támogassák és tiszteljék egymást, valamint egymás kultúráját és hagyományait.
– A tolerancia tisztelet, mai sokszínű világunk és kultúráink elfogadása, megbecsülése. Óbecse község hosszú évek óta a békés együttélés kiváló példája. A soknemzetiség, a multikulturalizmus, a vallás szabadsága számunkra olyan kincs, amellyel a világban kevesen dicsekedhetnek, s még kevesebben nálunk, Szerbiában. Mi óbecseiek megmutathatjuk, hogy sokkal gazdagabbak vagyunk azoktól, akik híján vannak a kulturális, vallási sokszínűségnek. Községünkben mintegy tizenegy különböző nemzet, nemzeti közösség él már évtizedek óta tisztességben, békességben egymás mellett, egymással. Ez a rendezvény tökéletes alkalom arra, hogy bemutassuk és megmutassuk a másságból, annak elfogadásából eredő együttélés áldásait – mondta Ricz Róbert, a Petőfi Sándor Magyar
Kultúrkör elnöke.
A versenyzőket négytagú zsűri értékelte: Marijana Đaković és Fenyvesi Szilvia, a Népkönyvtár munkatársai, Dunja Šormaz szociológus és Péter Diana, az Ifjúsági iroda munkatársa.
Az alsósok kategóriájában, akik szerb nyelven szavaltak, Szirbik Zalán lett a legjobb, akit Ferenci Orsolya és Oroszlámos Léna követett, míg a magyarul szavalóknál Momčilović Milan végzett az első helyen Mraović Dmitar és Dražić Lara előtt. A felsős korosztályban Varró Tódor győzedelmeskedett, Bada Mia vehette át a második helyért járó díjat, míg a harmadik helyen Széll Adrián és Lovas Fiona osztozott. Ebben a kategóriában Koncz Antónió és Gyorgyás Dániel különdíjat érdemelt ki.
A magyar nyelven szavalók között Mraović Dorotea teljesített legjobban, akit Mrđanov Aleksandra és Danilo Crnojački követett. A díjazottak ajándékcsomagokban
részesültek.
A tolerancia napja egy nemzetközileg megtartott ünnepnap, amelyet az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) kezdeményezésére 1996 óta minden év november 16-án ünnepelnek szerte a világon.

Diana Péter

Takmičenje u recitovanju povodom Dana tolerancije
Povodom Međunarodnog dana tolerancije Mađarsko-kulturno društvo „Petefi Šandor“ svake godine organizuje takmičenje u recitovanju za učenike osnovnih škola sa teritorije opštine Bečej.
Budući da deca recituju na jeziku sredine, cilj ove manifestacije je prihvatanje, negovanje i poštovanje različitosti, kulture drugih naroda. Ove godine se prijavilo 40 učenika iz svih naseljenih mesta opštine Bečej.