ДруштвоСервис

Три потпуно нова дечија игралишта у општини Бечеј

У претходних месец дана на неколико места у граду и по селима постављена су нова дечија игралишта која су развеселила децу сад кад им је излазак из куће након неколико месеци изолације коначно дозвољен. Тим поводом разговарали смо са директором ЈП „Комуналац“, Жељком Плавшићем о томе како теку радови на постављању, о изабраним локацијама, поправкама и одржавању постојећих игралишта и о плановима за наредни период.

Колико нових игралишта је постављено у претходних месец, два?
У току прошле недеље постављена су три нова игралишта и то у дворишту ОШ Здравко Гложански у Радичевићу, у парку код Дечијег диспанзера и у самом центру Бачког Петровог Села што је укупно шест нових игралишта од јесени прошле године.

Колико је још у плану?
Наш план је да сваке године поставимо бар по једно ново игралиште на територији целе општине, у Бечеју и у насељеним местима.

Да ли су сва та игралишта стандардног облика или су нека од њих специјализована за одређене категорије деце?
Сва игралишта су израђена по правилима струке и важећим стандардима. Када је у питању садржај она имају, по стандарду, бар две клацкалице, две њихалице, две љуљашке, тобоган кулу, обавезну инфо таблу о коришћењу, две клупе за одмор родитеља и једну канту за смеће за одлагање отпада. Подлога игралишта је од фине фракције камена.

Дечија игралишта су веома често мета вандала, добар део справа на већини постојећих игралишта је изломљен, да ли сте неке од њих поправљали у овом периоду?
Ми редовно обилазимо игралишта и поправљамо кад утврдимо да је нешто оштећено или сломљено. Оно што је важно је да то радимо и кад нам грађани пријаве да је нека справа ошећена.

Да ли имате више средстава у буџету ове године за одржавање дечијих игралишта?
Да, има више средстава, у односу на прошлу годину општина је издвојила 480.000 динара више средстава за дечија игралишта.

Како теку радови на уређењу Горанског расадника, да ли је предвиђено постављање дечијег игралишта евентуално и у овом парку?
– Горански парк (бивши расадник) је након дуго година коначно озбиљније саниран и то у великој мери. Захваљујући средствима из општинског буџета орезано је и оборено преко 250 сувих стабала углавном на главним коридорима где се грађани у парку крећу, рекреирају, бораве. Цео простор парка се сад уредно коси и одржава. Коначно је опет реконструисана и јавна расвета која је била на мети вандала и која је била потпуно девастирана. Ових дана ће бити и пуштена у рад. Када је у питању евентуално постављање игралишта тамо ја заиста не могу да кажем ништа јер још није одлучено где ће се постављати нова дечија игралишта у наредном периоду.