Култура

Трудом ка успеху: Тања Бањанин

Разговор водила Јулијана Палинкаш

Како стихови њене песме кажу, она ћути, а кад пева, пева дању пева ноћу. Саговорница овог броја Бечејских дана, је Тања Бањанин са којом смо прошли кроз неке периоде њеног живота. Кренули смо од самог почетка њене музичке каријере, још када је била дете.

  • У музици сам, захваљујући преданим бечејским наставницима, тачније Соњи Балог, малте не, цео жвот. Међутим, професионално се бавим музиком од 1996. године. На питање зашто – то је уједно и одговор. Бављење музиком је био природни ток свега сто сам на том пољу радила од првог разреда основне. Музика је део мене. Буквално.

Професионална каријера је почела учешћем на музичким фестивалима, којих је тада било више него данас. Дефинитивно је почело када сам победила на Будванском фестивалу. То је била одскочна даска и више није било повратка. Певачицин живот је био у жижи јавности због турбулентих љубавних односа који су се завршили разводом, па смо се дотакли и тога.

  • Па, сада више и не гледам на то, право да вам кажем. Чињеница је да, док је акутно, екстремно је стресно, тужно и ружно. Међутим, када прође, а све прође, невероватно је како егзистира равнодушно, по принципу било па прошло…Уосталом, као и све друго, бар у мом случају. Да сам уморна – уморна сам, од доста тога. А, да ме музика генерално спасава од свега – спасава.

Иако има четири албума, од којих је најпознатија песма управо ‚Ја чиним све‘, са којом је однела победу на будванском фестивалу Тања има посао у правној струци. Искористила је прилику да каже да је музика не губи место у њеном животу, иако није толико активна у медијима.

  • Музика за мене у суштини нема никакве везе са мојим присуством у јавности, нити од тога зависи у ком је плану. Према томе, музика нема везе са појављивањем у медијима, па према томе од тога не зависи ни да ли је у првом или другом плану. Она је једноставно увек ту, у мом животу.  На сву срећу, независно од било чега или кога.

Питали смо је колико је испуњава та професија, с обзиром да давно није објављивала песму, а она нам је дала занимљив одговор.

  • Што се тиче среће и несреће, не мислим да је битна слика или мишљење друштва. Бар мени није битно. Једноставна је чињеница да је човек мање срећан кад ради нешто, професионално или не, што га не испуњава. Ја сам у том смислу испуњена и то двојако, са обзиром да радим два дијаметрално различита посла. Тим пре је богатство веће.

Занимало нас је када ће и да ли уопште планира да сними нову песму, али изгледа да ћемо морати мало да причекамо.

  • Планирам да снимим сингл… али, реално, то планирам већ годинама. Контам да ће се то једном  десити кад се све поклопи.

Није нам преостало ништа осим да будемо стрпљиви и чекамо да осване нова песма, дотле да  слушамо Тањине старе стихове пуне емоција које су произишле из њеног неочекивано диманичног живота.