Друштво

У Бечеју обележен Дан без аутомобила

Европска недеља мобилности одржава се сваке године од 16. до 22. септембра. Овогодишња тема кампање је комбиновање различитих видова превоза под слоганом „Комбинуј и крећи се” у коју је укључено више од 2.600 градова и општина из 50 држава са више од 250 милиона становника.

У Бечеју је у организацији општинског Одсека за заштиту животне средине уз помоћ удружења „Еко-Бечеј” и Олдтајмер клуба Бечеј-Нови Бечеј и уз учешће Планинарског друштва „Lesson” организована акција промоције алтернативних превозних средстава на платоу испред Општине. У овој акцији учествовали су малишани из вртића „Лабуд Пејовић” и основношколци, неколико разреда који су старијима демонстрирали своју умешност у вожњи бициклова и ролера и на овај начин симболично упозорили одрасле на важност очувања животне средине и на то колико прекомерна и непотребна употреба моторних возила негативно утиче на животну средину.

Порука малишана је и да би бар током овог дана одрасли требало да обаве све обавезе и задатке без употребе аутомобила, односно пешице, вожњом бицикла.

На овај начин деца су послала озбиљну поруку која има за циљ подизање свести јавности о опасности од превеликог загађења животне околине, указивали на све озбиљније климатске проблеме и све већу штету коју правимо озонском омотачу, урадили успешну акцију промоције еколошког и здравог начина живота.

Идеја за покретање акције Дана без аутомобила има своју генезу током нафтне кризе 1973. године, али је иницијатива овај облик масовних акција широм света добила тек 1994.

Потписивањем Завета од стране Министра саобраћаја и телекомуникација Републике Србије, Србија је приступила овом покрету и обавезала се да ће прихватити препоруке Европске уније.

Акцију организује СКГО у оквиру Европске недеље мобилности којом се подстичу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизоване чиме се смањује коришћење путничких аутомобила и побољшавају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.

Заменица председника општине Бечеј Далила Дујаковић је на платоу, у има организатора, дочекала малишане и заједно са представницима свих организација које су учествовале у реализацији ових активности поделила награде, мајице и освежење деци која су учествовала.

„Ово је седма година да Општина Бечеј учествује у овој акцији. Изузетно је значајно да се деца од најранијег узраста едукују о потреби заштите животне средине. Ово је један од начина да се смањи употреба моторних возила и да се сачува здравија животна средина. Апелујемо на све грађане општине Бечеј да бар у току данашњег дана а и убудуће што више могуће користе алтернативне видове превоза” – рекла је подпредседница општине Бечеј.