ДруштвоРазонода

Ученици школе „Шаму Михаљ“ отерали зиму

У понедељак 24. фебруара у ОШ „Шаму Михаљ“ је школа организовала процесију маскираних ученика школе улуцама Новог Села као део Фаршаниг Були празника. Овим празником  се традиционално обележавају пролећне покладе у славу Сунца и доласка пролећа (хришћански празник који се слави 7 недеља пре Ускрса). У оквиру овог празника уобичајено је да се организују маскенбали, балови, плесови и параде. Ова светјковина траје и по неколико дана а уобичајено је да се у тој недељи петком организују мале покладе (Kisfarsang). UNESCO је 2009.године овај празник уврстио у списак нематеријалне светске баштине.

Пред сам полазак ученика на процесију разговарали смо мало о овој традиционалној светковини али и о другим темама са директорицом школе Моником Туфегџић.

– „Данас као и сваке године већ више деценија ми обележавамо овај празник парадом на  улицама око школе. Наши ученици нижих разреда заједно са забавиштанцима под маскама “терају зиму” и на крају у школском дворишту се сиболично спаљује зима (лутка од сламе) и уз повике и ларму деце дозива пролеће.

Б.Д: Како тече упис у школу за прваке, да ли сте задовољни?

– „Од 1. фебруара тече упис у школи „Шаму Михаљ“. Очекујемо да се упише око 38 ученика на мађарском језику и око 15 на српском. Упис тече према нашим очекивањима добро и регуларно и завршиће се у априлу. Имамо и једну новину када су у питању прваци: од следеће године, од 1. септембра прваци ће кренути само пре подне у једној смени и за ученике првог и другог разреда биће организован дневни боравак као и досада с тим што ћемо боравак пребацити у школски објекат прекопута, тамо ће деца у боравку добијати и ручак. Нови прваци и ученици другог разреда у боравку имаће лепе услове и биће збринути док бораве тамо.

Б.Д. Ускоро вам почињу и радови у школском дворишту …

– „Ускоро, на пролеће, почињемо са асфалтирањем дворишта и реновирање ученичких тоалета. То је већи пројекат вредан 2.5 милиона динара а средства смо добили од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Након тога следи нам, тако мо планирали, набавка намештаја за учионице и друге просторије, опреме и учила за наставу, реквизита за салу за физичко. Конкурисаћемо већ сада на конкурсе у Покрајинском секретаријату  за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Имамо ми још озбиљније планове за реконструкцију када је школска зграда у питању. Наш план је, пре свега, да организујемо једносменски рад а за то нам фали шест учионица. Размишљамо и планирамо и  озбиљнију реконструкцији школе јер је то једино решење. Наиме идеја је да се на једном  делу школске зграде догради спрат да би проширили простор, то је озбиљна инвестиција за коју ће бити потребна средства и из виших нивоа власти. Потребно је да се уради пројектна документације за то па да конкуришемо за средства за реализацију.“