КуварРазонода

Дан палачинки или Палачинка уторак као део пролећних поклада

Као део пролећних поклада дан карневала (Марди Грас) се по традицији католика, лутерана, англиканаца и др. слави и као дан палачинки. Углавном се „слави“ 40 дана пред Ускрс. Као разлог се наводи да је то последња прилика да се искористе јаја и масти пред пост. Палачинке, оне танке као што су ове наше, имају дугачку традицију у кулинарству. Први пут су записане у кувару из 1439. године али су свакако и старије. Као део поклада палачинке су се пекле на трговима и у селима заједнички и „кувари“ су се такмичили у превртању, наравно уз друге сеоске игре.

Иако обичај није овдашњи рецепт свакако јесте. Ако је неко заборавио на овај старински начин припремања веома луксузних и кремастих палачинки да вас подсетимо на њих. Славили или не овај дан, ето још један разлог да извадите тигањ и обрадујете укућане.


Торта од старинских крем палачинки са маком или орасима

Потребно: 6 јаја, 100 грама путера, 100 грама брашна, 6 децилитра млека, 100 грама шећера, два ванил шећера, уље за пржење, сок од пола лимуна.

За надев: 200 грама млевеног мака и 100 грама прах шећера и корица лимуна или 200 грама мелвених ораха и 100 грама прах шећера или 200 грама рендане чоколаде …

Припрема:

Све намирнице би требало да буду собне температуре. 6 жуманца пенасто умутити са шећером. Додати омекшали путер и даље мутити док се лепо не сједини. Неизменично додавати млеко и брашно и даље мутити док се не добије глатка смеса која је доста гушћа од смесе за обичне палачинке. У посебној посуди умутити беланца у чврсти снег са соком од лимуна. Када је и беланце умућено, кашику по кашику додавати беланце претходно направљеној смеси, и затим све заједно полако измешати са кутлачом полако. Палачинке се пеку у обичном тигању у којем их иначе правите, с тим што је пожељно да тигањ буде мањих димензија – до 22цм. Од смесе буде укупно 6-8 палачинки. Приликом печења користити мало више уља него обично, пошто су палачинке тешке па ће се теже склизнути на тањир. Палачинке се пеку само са једне стране!

Ставља се око 2 кутлаче смесе за једну палачинку и треба их пећи на мањој или умереној температури. Наиме, због своје дебљине, доњи део не би требало да поцрни а са горње стране ће се мало стегнути пена. Дебљина палачинке је око 1цм када се испече. Редјају се једна на другу, и на сваку се стави по 2 кашике надева чим је готова.

НАПОМЕНА: добро припремљена смеса нема издвојен слој воде на дну шерпе, али не треба паничити ни ако га има. У том случају треба захватати од дна шерпице да би се захватило и течног и пенастог дела