Óbecse

Valószínűleg elhalasztják az állami érettségi vizsga bevezetését

Az állami érettségi vizsgát, amelyet a hatályos törvény szerint a 2023/24-es tanév végén kellene első ízben lebonyolítani, valószínűleg a 2025/26-os tanévre halasztják, értesült nem hivatalosan a Danas.

Az erre vonatkozó javaslatot a lap értesülései szerint véleményezésre eljuttatták az illetékes intézményekhez, mivel a középiskolai oktatást szabályozó törvény javaslatának közvitája során számos észrevétel érkezett, ezek egy része arra irányult, hogy az állami érettségi vizsga bevezetését el kellene halasztani. Amennyiben a javaslatot elfogadják, akkor először azok tesznek majd állami érettségi vizsgát, akik most a négyéves középiskolák első osztályos tanulói.

A lap úgy tudja, hogy a két évvel történő halasztás egyik oka az, hogy azok a felsőoktatási intézmények, amelyek képességvizsga bevezetését tervezik, még nem közölték, hogy ezeken a vizsgákon mit fognak majd ellenőrizni. A szoftver is, amely az állami érettségi lebonyolításához és a felsőoktatási intézményekbe történő iratkozáshoz szükséges, még fejlesztés alatt áll, de a feladatgyűjtemények sem készültek még el, amelyek a tanulókat segítenék a vizsgára való felkészülésben.

Attól függetlenül azonban, hogy elhalasztják-e az állami érettségi vizsgát, a harmadik osztályos középiskolás tanulók próbaérettségit tesznek, mégpedig a korábban tervezettek szerint május 31. éj június 2. között.