ДруштвоКултураРазонода

Важне информације за грађане о фестивалу „Бечеј ноћу“

У петак 8. јуна портпарол општине Бечеј, помоћник председника општине за медије и, у овом случају, директор фестивала Дане Мандић одржао је конференцију за медије са циљем да грађане Бечеја детљно информише о техничким детаљима организације фестивала и о томе како ће град фунционисати за време трајања манифестације „Бечеј ноћу“.

Фестивал „Бечеј ноћу“ одржава се 15. и 16. јуна.

 

Првог дана фестивала главна догађања одвијјаће се  током дана и увече у башти Позоришног клуба где ће бити одржан концерт мало тврђег рок и панк звука у оквиру којег ће настипити Bad Habit из Мађарске, Фискални рачун из Бечеја и на крају Atheist rap из Новог Сада. На истом месту  ће пре концерта бити приказани и изабрани краткометражни филмови а победник конкурса биће проглашен у току вечери и додељена му награда у износу од 50.000 динара.

Акценат фестивала ипак је на на суботи 16. јуна, сатница наступа бендова је већ објављена у медијима.

У суботу 16. јуна биће од 14 часова измењен и режим саобраћаја у најужем прстену око центра. Поједине улице биће затворене за саобраћај и он ће бити преусмераван помоћу запрека и видно униформисаних лица.

Списак затворених улица у периоду од 14 часова 16. 06. до 04 сата 17. 06.:

  • Главна улица од укрштања са Тргом ослобођења до укрштања са улицом Данила Киша (од Центра до Суда)
  • Новосадска улица од укшртања са Зеленом до Трга ослобођења
  • Зелена улица од укрштања са улицом Данила Киша до укрштања са Змај Јовином
  • Браћа Тан биће затворена од почетка, од укрштања са Змај Јовином до Трга.
  • Герберових од укрштања са Доситејевом (паркинг испред Позоришта) – ту је предвиђен паркинг искључиво за прес, улазиће се са прес легитимацијом
  • Уроша Предића од укрштања са Зеленом до Трга
  • Данила Киша од укрштања са Главном улицом до Зелене улице
  • Доситејева ће бити максимално проходна, паркинзи у Доситејевој и иза Робне куће биће доступни за грађане
  • Зелена улица од Тата Браде до угла са Новосадском биће затворена, потез где су сви кафићи, то ће бити пешачка зона и тај простор је предвиђен као евакуациони део у смислу безбедности

 

Од 14 часова мења се и режим аутобуског саобраћаја, путници који буду долазили у Бечеј у том периоду излазиће из аутобуса код Универекспорта, ту ће бити стајалиште. Такође, ту ће бити и полазна станица за међуградске аутобусе.

Аутобуска станица биће коришћена за ВИП паркинг као и паркиг код зграде ПИК-а.

Капије за концерте се отварају за публику у 18 часова, на улазиме ће бити припадници полиције и обезбеђења, видно униформисана лица. Они ће одузимати све флаше, стаклене и пластичне са пићем, уношење пића у концерт зону биће забрањено.

Превиђено је 5 улаза на Трг, 4 за публику и један за ВИП и извођаче

Улази за публику биће из правца Позоришта, Дома здравља, из правца улице Уроша Предића и из правца Суда. ВИП улаз биће са паркинга испред ПИК-ове зграде и са стране Новосадске улице.

Дане Мандић је позвао грађане и апеловао да у највећој мери дођу пешке на концерт да се не стварају непотребне гужве.

Дане Мандић је још рекао да има неких промена у односу на прошлу годину: ове године се неће на ободима града преусмеравати саобраћај  јер се показало да има довољно простора и много дугачких улица до центра и не постоји могућност да се стварају саобраћајни колапси и гужве од уласка у град  до центра. Све ове прилазне улице могу да се искористе за паркинг посетилаца као и паркинг Спортског центра и иза Робне куће.

Кафићи који се налазе у зони штићеног дела (затвореног за саобраћај дела) моћи ће да раде до 04 часова ујутру али неће моћи да прошире своје баште на коловоз, тј. на пешачку зону јер је то евакуациони потез и битан је за сигурност и обезбеђење прилаза служби за интервенције.

„Апелујем да се сви приржавамо плана који је направљен да би и ове године из Бечеја послали поруку да имамо капацитета да организујемо једну овако велику манифестацију“- додао је Дане Мандић

Ватромет ће бити уприлчен негде после поноћи са врха зграде Универзала и ове године, преме речима организатора, биће још већи и свечанији. „За ватромет је задужена фирма „Шиме“ из Новог Сада, ова фирма ради велики број значајних манифестација у Војводини и окружењу, фирма има сјајне референце“ рекао је директор фестивала.

Током вечери биће из специјалних топова „испаљено“ хиљаду мајица са знаком фестивала.

Обезбеђење ће бити поверено агенцији „Ипон“ из Новог Сада, као и прошле године.

Службе хитне помоћи ће имати две патроле  биће смештене на улазу код Економске школе као и интервентне јединице полиције и ватрогасци биће у приправности.

Штандова ће бити око 20-так у улици Уроша Предића, за постављање штандова било је велико интересовање: Д.М. – „ … било је јако много заинтересованих и сад се још јављају и да смо могли попунили би још 5 таквих простора али нема физички довољно места да се сви они сместе, нема више ни приључака за струју и воду који су им потребни, следеће године ћемо размишљати да тај простор буде већи, да свима изађемо у сусрет. Инспекција ће бити на терену и ако неко не буде имао сву потребну документацију биће санкционисан на лицу места и одстрањен. Исто важи и за кафиће, уколико неко поступи ван оних правила које смо прописали биће санкционисан“

Радно време штандова биће већ од 14 часова, тада ћепочети да се постављају, монтирају и спреме.

„Према нашим информацијама сви смештајни капацитети су попуњени. Ово ће бити ноћ када ће сви у Бечеју осетити бенефит овакве манифестације. Када ће град бити будан целу ноћ и када ће многи схватити колико су овакве манифестације потребне самом Бечеју и свим грађанима опшине Бечеј.“– рекао је Мандић

Продаја пића на простору самог Трга поверена је Апатинској пивари и управо стога  ће уношење било каквог пића бити забрањено и бочице, стаклене, пластичне или конзерве биће одузимане на улазу у концертну зону. Апатинска пивара имаће 6 пунктова за пиће, углавном ће бити смештени око велике фонтане, један код Православне цркве, један према Католичкој цркви и један у ВИП зони.

Дане Мандић је обећао да ће комплетан финансијски извештај фестивала медији добити кад се фестивал заврши, „будући да ове године имамо веће потребе за средствима због обима манифестације али имамо и већи број донација, посебно од Министарства локалне самоуправе и од покрајинске администрације јер од њих смо добили значајна средства. Имамо и велики број услуга које су неке фирме решиле да нам донирају (смештај музичара на пример). Детаљан финасијски извештај добићете сви да би све било јасно и транспарентно, колико се средстава слило на општински рачун, колико је било донација за потребе фестивала, колико је од тог утрошено, колико чега је спонзорисано“

Што се тиче самог Трга и могућих оштећења мобилијара и зелених и цветних површинa, директоре фестивал је обећао да ће се све санирати одмах након фестивала. За малу фонтану Дане Мандић је рекао да је могуће ће до почетка фестивала она бити поправљена али да за време фестивала неће радити, велика ће радити у пуном капацитету али ће бити обезбеђена оградом и обезбеђена чуварима, да не падне некоме на памет купање у фонтани, нове корпе зе отпатке нису још постављене јер оне свакако треба  да се везују за бехатон и биће постављене после фестивала, уместо њих биће обезбеђене привремнее корпе зе отпатке  у кругу фестивала на неколико пунктова, ове канте ће бити видно обележене а радници ЈП „Комуналац“ ће дежурати цео дани и целу ноћ и чим се напуне празнити их у контејнере. Клупе ће бити склоњене и враћене када се фестивал заврши. Травњаци и цвеће ће вероватно бити оштећено али то је предвиђено да се санира из буџета фестивала и у најкраћем року обнови и замени.

Грађани који живе у улицама на потезу где ће бити пешачка зона и затворено за саобраћај уколико желе да уђу возилом у тај део мораће да докажу личном картом пребивалиште на тој адрси, ако је чипована и нема адресу мораће да понесу очитану легитимацију. У тим улицама грађани ће бити и директно информисани путем летака. Дане Мандић  је замолио да уколико су у могућности, грађани који живе у овим улицама од 14 часова тај дан не користе возило осим ако је баш неопходно.