Óbecse

Wellnessezik a baba

Óbecsén nyitotta meg kapuit a környék első Baby Spa központja

Nemrégiben Óbecsén nyílt meg a környék első baba-wellnesse. A Baby Spa központ tulajdonosa, Molnár Emese évekig a Zentai Kórház csecsemőrészlegén dolgozott, de a második gyermeke születése után itthon szeretett volna továbbra is kisbabákkal foglalkozni – így született meg a baba-wellness gondolata. Itt a babák 32-35 fokos vízben wellnesseznek a hidromasszázs kádban: először Emese ringatja őket a vízben, később nyakúszót kapnak, végül megpihennek egy vízipárnán.

Ottjártunkkor Szőnyi Krisztina két hónapos kislánya, Lilien élvezte a wellnesst, ami hidroterápiából és masszázsból áll. Lili baba még csak harmadszor látogatott el ide, de máris szemmel látható eredménye van a foglalkozásoknak.

Lilinek van egy kis refluxa, és abban is már segít, de a legjobb ebben az, hogy a baba ellazul, és utána jobban tud pihenni, így mi szülők is. Viszsza fogunk jönni ameddig csak a korunk megengedi – mondja Szőnyi Krisztina.

A Baby Spa programok világszerte ismertek, de Szerbiában csak elvétve akad ilyen központ. Emese ötletét egy ilyen baba-központ létrehozásáról a férje is támogatta, ezért a fiatal vállalkozó felvette a kapcsolatot több külföldi és egy belgrádi Baby Spa Központtal is –miután személyesen is ellátogatott a szerb fővárosba, végleg eldőlt, hogy ezzel akar foglalkozni.

A hidroterápia vagy vízi terápia hidromasszázs kádakban történik, amelynek során a babák egy speciális nyakúszót kapnak. Ez a nyakúszó tehermentesíti a baba testét, lehetőséget adva így a baba szabad mozgására. A víz pezsgése, a buborékok a babát az édesanyja szívhangjára emlékeztetik, ez pedig megnyugtatja és ellazítja a babát, a jó közérzetet pedig a színterápia fokozza. A hidroterápia sokkal több mint egy nyugtató élmény, ez egy úttörő fejlesztő technika, amely számos fizikai és érzelmi előnnyel jár. A vízi lebegés lehetővé teszi, hogy a babák olyan síkban fedezzék fel a testmozgást, amely a vízi súlytalanság nélkül nem lenne lehetséges. Ez nagyban javítja a baba mozgáskoordinációját, egyensúlyát, a víz normalizálja az izomtónust, növeli az izomerőt és lazítja a feszes izmokat. A víz nyomása jótékony hatással van a hasi panaszokra, javítja az emésztést, megelőzi a székrekedést. Olyan hasfájós babáknak kifejezetten ajánlott, akik kólikás, refluxos tünetekkel küszködnek. A hidroterápia nagyban javítja a baba hangulatát, az alvásminőségét, a foglalkozás után megnő a baba étvágya, és jótékony hatással van minden szenzoros területre is, ide tartozik a látás, a hallás és a bőrérzékelés. A víz enyhe nyomása serkenti a tüdőkapacitást, ezáltal pedig erősödik a légzőrendszer. Csökkennek a hasi problémák, a székrekedés és felgyorsul a metabolizmust – mondja Emese.

A 20-30 perces hidroterápia egy kellemes, mandulaolajos babamasz-százzsal ér véget. Emese szerint a baba születése után különösen fontos a bőrkontaktus, az érintés, a simogatás, mert ebben az időszakban a baba legfontosabb érzékszerve a bőre. A babamasszázs erősíti az immunrendszert, fokozza a vérkeringést, az izomzatot, és nem utolsósorban felfrissíti a babát és ellazul tőle.

A babák 18 hónapos korukig élvezhetik a wellnesst ebben az óbecsei központban, ennek a legfontosabb feltétele az, hogy a köldökük teljesen gyógyult legyen.

F.R.