Сервис

Хаварија на затвореном артешком бунару у Доњем граду

Грађани Доњег града су у среду 8. марта у току преподневних часова пријавили да из старог затвореног бунара на углу Републиканске улице и Николе Тесле излази вода и гас. Судећи према сведочењу становника овог дела града као и према информацијама које су се појавиле на друштвеним мрежама то се дешавало и неколико претходних дана.

На наш упит који је био упућен ЈП „Водоканал“  тога дана из овог предузећа су нам рекли да је у питању хаварија на бунару који је већ годинама запечаћен и није у функцији. Према њиховим сазнањима неко је, вероватно аутомобилом, закачио бунар и вода је почела да избија, као и метан. Информација у том тренутку коју смо од њих добили била је да та количина метана није опасна, тачније да метан избија у мањим количинама.

У међувремену је заседао и општински Штаб за ванредне ситуације који је донео одлуку да:„Општински Штаб за BC општине Бечеј, на основу процене ризика и очекиваног даљег развоја ситуације на подручју угроженом опасношhу изазваном активирањем артешког бунара и неконтролисаним испуштању гасова у непознатој концентрацији, предлаже председнику општине Бечеј да прогласи ванредну ситуацију у циљу предузимања хитних и оперативних мера заштите и спасавања на територији општине Бечеј.“

Већ истог дана евакуисана су деца из школе и вртића који се налазе у близини и послати су кућама. Следећих два дана школа је радила онлајн а деца из вртића су пребачена у друге објекте ПУ „Лабуд Пејовић“. Затворена је и продавница која се налази одмах уз бунар.

У циљу сигурности и безбедности грађана општине Бечеј, локална самоуправа предузела је све мере предострожности, где су на терену били екипе Хитне помоћи, ватрогасно-спасилачке јединице, полиција као и ЈП „Водоканал“ Бечеј.

О новонасталој ситуацији, општина Бечеј обавестила је Покрајинску владу, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, као и компанију НИС Србија чија надлежна служба „НИС СИСТЕМИ“ је дошла на терен и брзом и ефикасном акцијом почела да отклања последице хаварије у циљу безбедности свих грађана општине Бечеј, а нарочито грађана са подручја Друге месне заједнице.

Штаб је у среду по хитном поступку донео и одређене мере заштите и наложио: „ЈП „Водоканал“ Бечеј и ЈП „Комуналац“ Бечеј да предузме хитне мере обезбеђења и надзора на угроженом подручју а ради заштите и спасавања угроженог становништва на том подручју. Наложили су евакуација становништва које има место боравка у кругу од 50 метара од артешког бунара на углу Николе Тесле и Републиканске улице. Место евакуације је хала Установе за спортску и културну активност омладине Бечеј „Ђорђе Предин Баџа“, улица Зелена бр.30, хотел “Златна обала“ ул. Зелена бр.2 и Дом пензионера, Браће Тан бр.4. Бечеј.“. Евакуисане су ипак куће у промеру од 30 метара око бунара.

Поред тога општински Штаб је наложио ЈП „Водоканал“ Бечеј да предузме хитне мере у координацији и организацији затварања (ликвидације) тог артешког бунара.

Саобраћај је чак неколико дана на том простору био затворен из правца Републиканске и један део улице Николе Тесле. С обзи-ром да је та раскрсница једна од најпрометнијих у Доњем граду полиција је усмеравала саобраћај.

Представници локалне самоуправе су одржали и конференцију за штампу на лицу места. Јавности је саопштено да не постоје разлози за већу панику и да се ситуација решава и да су све то углавном законски прописане мере предострожности што је предузето, као и да ће бунар бити затворен и инсталација санирана.

Ипак током викенда ситуација са подземним водама и гасовима се поновила на новом жаришту. Наиме, у петак је прорадио још један стари бунар из којег је такође почела да избија гас и вода. Поново је проглашена ванредна ситуација, овог пута на простору отво-рених базена где се бунар и налази. Како смо сазнали на још једној поподневној конференцији за штампу коју су сазвали представници локалне самоуправе на иницијативу Штаба овог пута био је у питању стари бунар који је затворен већ дуже време и вероватно датира још из периода пре Дугог светског рата.

За сада се не зна да ли је овог пута у питању артешки бунар или гео-термални. Екипе из „Водоканала“ су и тамо започеле операцију санирања ситуације. Општински Штаб је из предострожности до-нео одлуку да се за простор око бунара прогласи ванредна ситуација јер још увек нису измерене прецизно количине метана. Метан је био једини гас који је детектован на овој локацији.

Такође из општинског Штаба речено је да се моле грађани да избегавају прилажење огради базена као и улазак на простор базена. Евакуисан је и Радио Бечеј. Спортски центар је наставио редовно да ради јер је био далеко ван домета концентрације гаса. Такође на овој конференцији је поново речено да грађани немају разлога за панику јер су концентрације метана мале као и у Доњем граду, запаљивост је максимално на метар од изворишта, од бунара.

У наредном периоду чим се заврши и поново затрпа и бетонира бунар у Доњем граду биће замољена екипа НИС-а да се са машинама које су већ на терену пребаци и на ову локацију.

У недељу 12. марта објавом на општинском сајту укинуто је ванредно стање на територији Друге месне заједнице пошто је први активиран бунар саниран.