Óbecse

A magyar kultúra napját ünnepelték Óbecsén

“Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy” címmel tartottak ünnepi műsort január 19-én a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, a magyar kultúra napja alkalmából.
„A zene ott kezdődik, ahol a szavak hatalma véget ér. Az éneklés a beszéd, a szavak zenévé magasodása, a hangunk pedig legősibb, legbensőségesebb hangszerünk…”, így köszöntötték a közönséget a szervezők nevében.
A műsort jelenlétükkel megtisztelték a testvérvárosunkból, Csongrádról érkező vendégek, azaz Török Mária, Kováts Attila, Tyukász Imréné Margit, Túri Kis Árpád és Füri Melinda, akiket hosszú évek óta baráti viszony fűz a kultúrkörhöz.
A műsor egyben lemezbemutató is volt, hiszen a kultúrkör vezetőségének már régóta dédelgetet álma valósult meg azzal, hogy a népzenei csoportok hangfelvételeiből lemezt adjon ki Daloló óbecsei kultúrkör néven, ebből hallhatott „ízelítőt” a közönség. Tavaly év végén került sor a Botra férfikórus, a Dúdoló kórus, a Szelence énekegyüttes, a Csobolyó fiúkórus, illetve a gyermekcsoportok, a Csicsörke, a Csörögi, a Csincsele, a Pendely és a Becsei vonós banda zeneszámainak, énekeinek a felvételére, ami a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatásával jöhetett létre.
– Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a lemez felvételezésével megörökítettük a népzenei szakosztályok munkáját. Egy ilyen felvétel mérföldkőnek számit egy művészettel foglalkozó közösség életében, munkásságában. Évekkel később vissza tudunk majd tekinteni, hogy akkor hol is tartott egy folyamat, és később mivé érett. Emellett másoknak is meg tudjuk ez által mutatni, hogy mivel is büszkélkedhet a becsei magyarság – mondta Cseszák Zsombor, a Fokos zenekar tagja és a Becsei vonós banda vezetője.
A műsoron megjelentek a helyi önkormányzat képviselői is. Kiss Igor, a Községi Tanács, illetve a kultúrkör elnökségének tagja beszédében visszaemlékezett a valamikori Magyar Népkör, a mai kultúrkör megalakulására és kezdeteire. Rajta kívül a jelenlévőkhöz szólt még Szerda Balázs, a Fokos zenekar, valamint a kultúrkör elnökségének tagja.
– A kultúrkör tagjai mindig is arra törekedtek, hogy produkcióik a lehető legszínvonalasabbak legyenek. A legfiatalabbaktól kezdve a legidősebb korosztályig, mindenki minden alkalommal igyekszik a lehető legjobb teljesítményét nyújtani és a legjobbat kihozni önmagából. Ez leggyakrabban sikerül, hiszen erről a versenyeken, megmérettetéseken, minősítőkön elért eredmények is árulkodnak – nyilatkozta a műsor után Kisimre Szerda Anna, a Dúdoló és Szelence énekcsoportok vezetője.
A műsor végén vendégfellépőként a Fokos zenekar állt színpadra, akik ezúton köszönték meg az óbecseieknek a szavazatokat és sok-sok támogatást a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor alatt, amit decemberben nyertek meg.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi műsor a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az óbecsei önkormányzat támogatásával valósult meg.

Dan Mađarske kulture u Bečeju
Povodom Dana Mađarske kulture, 19. januara u Mađarsko-kulturnom društvu „Petefi Šandor“ održan je svečani program.
Pored nastupa narodnih plesača i muzičara, na manifestaciji je predstavljen i CD, koji je društvo nedavno izdalo i na kojem pevaju i sviraju članovi folklornih sekcija. Program su svojim prisustvom uveličali i prijatelji kulturnog društva iz našeg bratskog grada, Čongrada iz Mađarske i predstavnici lokalne samouprave.

D.P.