Óbecse

IN MEMORIAM: Lajber György (1943 – 2019)

Súlyos veszteség érte a vajdasági és óbecsei magyar újságírást: elhunyt Lajber György, a Magyar Szó nyugalmazott óbecsei újságírója, szerkesztője és a Bečejski dani egykori munkatársa. Élete végéig közreműködött a Magyar Szó szatirikus mellékletének, a Grimasz írásában. Szorgalmáról, kitartásáról, munkabírásáról mindig elismerően nyilatkoztak munkatársai.
Vérbeli vidéki tudósító volt, olyan újságíró, aki a napi hírközlés, mások történeteinek lejegyzése mellett saját történeteit, gondolatait, környezete anekdotáit, humoreszkjeit is lejegyezte, publikálta.
Péterrévén született, fakereskedőként kezdett dolgozni, de csakhamar elvégezte az újságírói főiskolát, és 1972-től 2004-ig, nyugdíjaztatásáig tagja volt a Magyar Szó szerkesztőségének, szerkesztette a Becse és környéke helyi oldalakat, ám nyugdíjba vonulását követően még hat évig napi rendszerességgel dolgozott a lapnak, és élete utolsó évéig küldte humoros verseit a napilap nyugdíjasoknak szánt oldalára.
Riportjai, humoros, szatirikus írásai több hazai médiában is megjelentek. Évtizedekig közreműködött az Újvidéki Rádió magyar műsoraiban, külmunkatársa volt a Dolgozóknak, de jelentek meg írásai a 7 Nap című hetilapban, a zágrábi Magyar Képes Újságban és az óbecsei Bečejski dani lapban. Több éven át tudósította a Belgrádi Televízió magyar műsorát, majd az Újvidéki TV külmunkatársa lett. Tíz évig vezetője, szerkesztője a Becsei Kereskedelmi Rádió magyar nyelvű műsorának.
Tevékenyen részt vett az óbecsei község közéletében is. A művelődési élet szervezője a péterrévei Amatőrszínházban, majd a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben és a Városi Amatőrszínházban is, ahol több színdarabot rendezett. Számos nyilvános szórakoztató műsor szervezője, műsorvezetője. Sikeresen vezette a Magyar Szó élőújságait, így szinte az egész tartományt bejárta. Munkájáért, tevékenységéért több elismerést kapott. 1995-ben a Magyar Szó Életműdíját, 2004-ben a Motoros Szövetség Arany plakettjét, 2011-ben pedig Óbecse községi díját vehette át. Négy önálló kötete jelent meg.
Korunk betegsége támadta meg szervezetét, amit kétszer is sikerrel visszavert, és a közelmúltig teljes értékű életet élt. Ám a harmadik jelentkezésekor már a kór diadalmaskodott.
Nyugodjék békében!