Економија

Афричка куга свиња: Још није „одјављена“ зараза у бечејској општини

На сајту Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде објављено је и званично од 14. августа да је и Бечеј проглашен за заражено подручје од заразне болести афричке куге свиња код домаћих свиња. Поред самог насељеног места Бечеј, то се односи и на места Бачко Петрово Село и Радичевић.

До сада је, према информацијама председника општине Бечеј, афричка куга свиња захватила два газдинства, а еутаназирано је најмање 40 свиња. Штаб за ванредне ситуације општине Бечеј одржао је седницу поводом заражавања свиња у Бечеју са циљем да се докупи опрема за ангажовано људства у спречавању ширења ове заразне болести.

Тренутно је још увек на снази период инкубације и тек након 10-так дана после тога Управа за ветерину може да “одјави” Бечеј са списка заражених подручја. До сада је десетак општина “одјављено” са списка, где је и званично зараза куге престала. Подсећамо, Ветеринарском инспектору грађани морају да пријаве сваку оболелу или угинулу свињу са газдинства, а забрањено је организовање сајмова, изложби и друга окупљања животиња, продаја хране животињског порекла и хране за животиње ван пословног простора као и рада сточних пијаца.

Афричка куга свиња није директно опасна по људе и не преноси се на људе и само су свиње осетљиве на тај вирус. Но, наглашено је у извештајима ветеринарски служби да то никако не значи да људи треба да користе месо оболелих, односно лабораторијски позитивних животиња.

Месо пореклом од таквих животиња пре свега није хигијенски исправно и као такво није за људску исхрану. Ако се такво месо или прерађевине нађу у продаји, оне, због отпорности вируса, представљају огроман ризик да се узрочник преко људи поново унесе на фарме или објекте у којима се гаје свиње.