Економија

Анитин свет медењака

Већ неколико празничних сезона уназад на бечејским порталима и на Инстаграму било је немогуће не приметити један веома атрактиван профил посвећен професионално дизајнираним и украшеним медењацима са празничним мотивима. Но, не само током празника и касније током године почели су се појављивати постови са преле пим фотографијама медењака и са другачијим темама: рођење дечака или девојчице, школски мотиви, рођендански медењаци, специјални у облику бундеве за Хеловин или неке друге специјалне прославе разних врста од рођења до матуре па и за старије. Медењаци на тим фотографијама су били осликани савршено прецизно и са пуно детаља па је било тешко поверовати да су рађени у кућној радиности и руч но, још мање да их израђује ту неко веома близу нас у нашем граду.

Профил на фејсбуку и инстаграму под називом „Анитини медењаци” отворила је Анита Дорословачки из Бечеја и она сама израђује медењаке које прави за празнике и друге прилике већ неколико годи на, а изгладају савршенао, као нешто најбоље од такве врсте ручног рада што можете да пронађете на Пинтересту или другим мрежама тог типа. Разговарали смо ових дана са Анитом, тачно пред почетак нове празничне сезоне, јер је ових дана, као и претходних година, предста вила на инстаграму своју нови празничну понуду медењака за зимску сезону.

Када и како си се одлучила да почнеш да правиш медењаке и колико је било потребно времена да дођеш у фазу да то изгле да овако професионално и атрактивно где је сваки медењак мало ремек дело?

Пред крај 2015. године, у децембру, листајући Инстаграм запали су ми за око преслатки кексићи, показала сам их деци (имам три сина) и рекла им да бих могла овако нешто да им направим за празнике. Нису баш били убеђени, добила сам одговор: „… ма нема шансе да ти то направиш”. Ја сам увек волела изазове у сфери ручних радова … пробала сам све, и хеклање и сликање, штрикање, вајање, моделовање. Прорадио је инат, та њихова сумња је у мени изазвала бунт и ја сам решила да им покажем да и то умем. Ту креће мој истраживачки рад: пронашла сам рецепт, неке технике израде, пронашла сам и боје и све потребне алате за израду. У свему томе You tube и Google су били моји савезници. Све што данас знам и умем сам научила гледајући слике медењака и клипове мајстора који знају како то треба да се ради. Све то може да се нађе на интернету ако сте упорни. Ја сам веома визуелни тип особе и без проблема скидам начин израде, ту сам вешта. Ипак требало је вежбати, пронаћи идеалну формулу за тесто. Месила сам киле и киле теста док нисам дошла до идеалне подлоге за рад …тј. до глатког и равног медењака што је веома важно за сликање по њима. Кухињу и трпезаријски сто сам претворила у моју радионицу где и дан данас са уживањем радим.  Одувек сам имала талента за цртање тако да ми то није представљало проблем, али истискивање и исцртавање Royal icing-ом јесте, то је много теже док се не научи, за то ми је требало доста тренинга. Оно што је најбитније је имати мирну руку и унутрашњи мир кад радиш и свакодневни континуирани рад и онда је напредак видљив. Што се тиче инспирације, ње има на сваком кораку и у животу и на интернету, само је треба знати применити. Важни елементи су и алати, материјал: квалитетне прехрамбене боје, пигменти, модле и четкице … све то утиче на коначан изглед медењака. Ја мислим ипак да оно што ме издваја у мору медењака по инстаграму и facebooku је осећај за боје, прецизне линије и уредност медењака, то су коментари које добијам свакодневно. Кажу ми да имам свој препознатљив печат у свету медењака.

Да ли постоји неки оригинални рацепт за медењаке или је то неки старински, бакин, колико дуго могу да стоје и да буду јестиви или за украс?

Рецепт сам пронашла са интернета и временом га усавршила, прилагодила га себи и својим потребама и намирницама које лако могу да пронађем и увек су доступне. Састав је једноставан маргарин, јаја, мед, прах шећер, зачини за медењаке, сода бикарбона и брашно. Конзумни рок медењака је 6 месеци али као декорација могу да стоје неограничено. Искључиво се бавим израдом медењака, не правим друге колаче или торте.

Кад овако крену празнични месеци да ли имаш велик број наруџбина, да ли успеваш да постигнеш и да ли ти неко помаже или радиш сама?

Радим све сама, то су декоративни медењаци, не радим велике поруџбине. Прихватам само онолико колико могу да одрадим а да ме не оптерећује, да уживам док их радим без стреса јер тада су најлепши.

Колико времена је потребно да се изради један медењак који има компликованију слику или мотив?

За један медењак је потребно седам дана рада.Тесто се меси и од мара 24 часа. Следећи дан се медењаци пеку и након тога стоје још 24 часа умотани у убрусе да се вишак масноће одстрани. Трећи дан се излива подлога, процес сушења је још два дана а онда се ради прецизније осликавање, па онда опет иде сушење и тек седми дан се медењаци пакују. То је процедура до савршеног медењака.

Видели смо да си већ сада на Инстаграму објавила мустре и специјалне понуда за ову зимску празничну сезону? Како изгледа време пред празнике у твојој радионици?

За сваки празник дајем понуду унапред и медењаке радим искључиво по поруџбини. Предпразнична атмосфера је хаотична кад са свих страна крену поруџбине. Трудим се да добро проценим колико могу да урадим и да изађем клијентима у сусрет.

Да ли је то исплатив посао?

Не, није нешто нарочито али деци буде за џепарац таман. Медењаци су постали моја љубав и хоби, зарада ми није приоритет.

Да ли си задовољна како сада радиш или имаш жељу да про шириш посао. За сада све продајеш преко нтернета, да ли је то довољно?

Задовољна сам али увек има простора за напредовање и усавршавање. Инстаграм и facebook су добар начин за представљање ручних радова и рекламу. Ја сам највише срећна јер су „Анитини медењаци” усрећили многе малишане али и одрасле заљубљенике уникатних поклона. Моји медењаци воле да путују широм света, посетили су Кину, Дубаи, Енглеску, Немачку, Аустрију, Америку и све земље у региону. Срце ми је пуно кад добијем лепу повратну информацију одушевљења и среће да сам некоме улепшала дан, то је инфузија која те гура да будеш све бољи и бољи и да својим радом остављаш неког без даха.