Изложба „Црно/бели свет“ фотографа Маћаша Немета

У галерији „Круг“ Градског позоришта Бечеј, отворена је у четвртак 5. новембра изложба фотографија под називом „Црно бели свет“ Маћаша Немета, пензионисаног фоторепортера листа „Мађар со“.

Маћаш Немет је рођен у Темерину 1939. године. Основну и средњу Школу ученика у привреди завршио је у свом родном месту и постао радиомеханичар и кино-оператер. Од 1970. па све до пензионисања 1993. године, био је један од најзапаженијих фоторепортера у редакцији листа „Мађар со“. Као репортер био је овенчан великим бројем награда током своје каријере као што су награда које је Немет освојио на изложбама „Златно Око“ у Новом Саду, затим у Берлину, Сомбору, Ваљеву, Београду.

Два пута је освојио годишњу награду Танјуга за најуспешније фотографије о спорту, а 1986. године припала му је и награда „Светозар Марковић“ за најбољу новинску фотографију. Висока признање добио је и на изложби у Пекингу. Добитник је и на граде „Мађарско Дрво живота“ 2019. године. Као веома успешан
стваралац у Фото савезу Југославије је проглашен за аутора прве класе.

Поред новинске фотографије и карактеристичних „лајф“ мо тива Немет је створио богату колекцију уметничких фотографија на којима доминирају типични војвођански мотиви. Маћаш Немет је говорио и о својим почецима у пољопривреди и о томе да је зато земља и салаши и коњи, запреге, машине његова че-
ста инспурација када су уметничке фотографије у питању. На фотографијама се насупрот томе могу видети и слике из урбаног живота у граду, слике са градилишта и из радничког живота.

Ова изложба биће отворене у галерији „Круг“ до 27. новембра.