COVID -19: месечни преглед епидемиолошке ситуације у Бечеју

Од средина октобра у свакодневним извештајима Штаба за ванредне ситуације општине Бечеја а према извештајима из Дома здравља Бечеј, у нашој општини осетно се смањио број новозаражених. У последње две недеље било је само три позитивна серолошка теста у нашој општини а укупно је било 195 тестираних особа. У том периоду није било ни позитивних на вирус на ПЦР тестовима у извештајима који стижу из Новог Сада.

Укупно од почетка овог другог таласа пандемије у општини Бечеј је број позитивних на серолошким тестовима 121 тестираних у ковид амбуланти Дома здравља Бечеј. Према речима директорице Дома здравља Бечеј већина пацијената које су овде тестирани као позитивни на серолошким тестовима је касније потврђено и на ПЦР тестовима у Новом Саду. Од ње смо добили и статистички извештај о старости и полу пацијената. За 10 до 15 посто је већи број мушкараца заражено од жена, а када је годиште у питању према достављеним статистичким подацима у Бечеју је веома широк распон од 4 до 74 године и то скоро подједнако у свим старосним узрастима. До сада је заражено само троје малолетних и то две девојчице од 4 и 8 година и један дечак од 15 година. Остали су пунолетни. Најстаријих, који су најрањивији били од почетка ове пандемије нема много, изнад 60 године је само 9 пацијената било позитивно на корона вирус и то углавном мушкарци, само једна особа женског пола је заражена у овој старосној категорији. Период на који се односи овај извештај је од другог јуна до данас (уторак, 29. септембар).

Како ће се даље развијати ситуација видећемо јер се најављује нови јесењи талас епидемије који може бити веома компликован пошто се полако залази и у период класичних грипа и прехлада па ће бити теже и лекарима али и могућим пацијентима да препознају и разлуче симптоме. Препорука је да се свакако, са било каквим симптомима, одмах сви јаве лекару који ће утврдити да ли је потребно да се тестирају и није препоручљиво да сами покушају да се „лече“ као некада чајевима, лековима из апотеке или антибиотицима на своју руку, посебно ако имају температуру. Овај обичај ће бити тешко искоренити јер већина одраслих за грипом или прехладом одлази на посао свакодневно данима и већину ових сезонских болести издржи „на ногама“.

Када су у питању мере заштите приметно је да су оне у граду схваћене мало озбиљније него током прве фазе епидемије па сада ипак већина грађана се придржава упута да носе маске у затвореним просторијама, продавницима и на јавним местим. Скоро све фирме у граду које се баве услужним делатностима или трговином строго контролишу на улазу да ли грађани носе маске. Ипак приметно је непоштовање препоруке да се маске носе преко уста и носа. Веома велики број грађана такође користи маске за једнократну употребу више дана, па и недеља, крпене маске су много популарније али је и то дискутабилно да ли се редовно перу и одржавају. Но, ипак, и таква заштита је боља од никакве.