Друштво

Covid 19: Периодични извештај и нове мере

Државни Кризни штаб донео је следеће одлуке:

  • Продужено радно време продавница и угоститеља, дозвољено окупљање публике на спортским дешавањима, прославе матуре и одлазак на екскурзије,
  • Све малопродајне радње раде без ограничења, односно од 00 до 24 часа, угоститељски објекти који су на отвореном имаће неограничено радно време, а у затвореном радно време је ограничено до један час иза поноћи. У овим објектима је од сада дозвољена и музика.
  • Дозвољено је и присуство публике на стадионима и свим спортским догађајима, и то са капацитетом до 50 одсто попуњености, а у халама, односно затвореним просторима биће до 30 одсто капацитета, уз све противепидемијске мере.
  • Релаксиране су мере и када је у питању окупљање људи: у затвореном и отвореном простору од сада ће моћи да буде до 500 особа.Сви који планирају било какву врсту окупљања где је предвиђено више од 500 посетилаца не могу то да раде без сагласности Кризног штаба.
  • Дозвољене су прославе матурских свечаности, уз услов да у затвореном простору не може бити више од 500 људи.
    Релаксиране су мере и за извођење рекреативне наставе и екскурзија, уз сагласност Министарства просвете, науке и технолошког развоја и надлежних институција.
  • Епидемиолошка ситуација је тренутно стабилна у граду али и у целој држави. Ипак, у Кризном штабу позивају на опрез с обзиром на то да се ту и тамо појављују и нови сојеви вируса и да већ сада предвиђају нови талас епидемије почетком јесени.

Према неким званичним подацима ако се условно узме званичан број становника у Бечеју (што је веома пробламтичан податак) Бечеј свакако није достигао границу од 50 посто вакцинисаних, није ни близу, реално цифра је негде око 35 посто. Није ни Србија стигла до 50 одсто.

Надлежни указују да позиви за вакцинацију, ваучери, попусти, очигледно нису уродили плодом у довољној мери међу младима, а управо је вакцинација у тој групи од кључног значаја за коначан корак ка имунитету који би могао да стави корону под контролу.
Кризни штаб у догледно време може да успостави нове мере и да се за улазак на манифестације у затвореном простору, укључујући и клубове буде потребна потврда о вакцинацији или негативан тест на корону (ПЦР или антигенски), предложено је чак да то буде услов за присуствовање и фестивалима на отвореном. То свакако не би биле популарне мере али можда буду ефикасне да подстакну вакцинацију међу младима. На вакцинацију међу младима од 18 до 30 година одазив је свега 16,5 одсто. Влада Србије је покренула и велику кампању, пре месец дана, за вакцинацију младих у коју су се укључили и организатори фестивала. Ни то није дало жељене резултате, те се број вакцинисаних са 14 попео само на 16,5 одсто.

Из редовних дневних извештаја бечејског Штаба за ванредне ситуације очигледно је да је вакцинација у Бечеју скоро у потпуности стала, претходне две недеље нису рађене вакцинације ни на једном од постојећих пунктова.

У протеклом двонедељном периоду било је само 6 заражених, али и даље се раде тестирања у ковид амбуланти, током тог периода 308 наших суграђана је тестирано. Хоспитализовано је троје људи. У овом тренутку има само 4 активна случајева у општини Бечеј. До сада је чак 3322 особе прележало овај вирус у нашој општини.