Да ли су млади заиста незаинтересовани?

Аутор: Јулијана Палинкаш

Чињеница је да већина родитеља данас сматра да су тинејџери лењи, да не желе ништа да раде осим да гледају у телефон.
Да ли је то истина? Да ли су млади заиста незаинересовани?
Канцеларија за младе данас броји преко шездесет волонтера, као што БУМ има доста активиста који се баве разним занимљивостима. Могу са сигурношћу да кажем да младе особе итекако могу да буду мотивисане и да учине добро дело.
Једна велика грешка је уствари начин на који се старија особа постави. Сигурна сам да је већина младих чула овај коментар:
Шта само буљиш у тај телефон? Ништа друго не знаш да радиш…

Истина је да се млади углавном информишу преко друштвених мрежа, али не значи да је то лоша ствар. Технологија се све више развила и појавила се у животу младих као средство комуникације које наши родитељи, баке и деке нису имали прилику да користе.
Данас, уколико млади погледају своје друштвене мреже, могу да пронађу занимљиве активности и конкурсе. То унформисање и онлајн дружење може да створи лошу слику у очима нама блиских одраслих особа, из простог разлога што они то нису радили као тинејџери, њима је то чудно и представља незаинтересованост.

Када је реч о одабиру факултета, сигурна сам да су многи чули коментар који их још више одбија.
Упиши нешто друго, није то за тебе, свакако си лењ/а.

Зашто то може лоше да утиче на младе особе?
Одговор је једноставан. Сами млади нису сто посто сигурни које занимање би било за њих. Они који имају проблема са самопоуздањем, вероватно ће одустати. Разлози могу бити различити, али таква особа ће чути тај коментар и прихватити ту чињеницу као истину.
Не кажем да одрасли можда нису у праву када то кажу, али и они могу да погреше.

Уколико добијемо питање:
Шта ти планираш са животом? , сматрам да то први себи треба то да одговоримо. Увек треба имати више опција на уму и сваку испробати. Тако ће се донети најбоља одлука која ће испунити и своја очекивања, као и од одраслих.
Они су већ одабрали свој пут, и сигурно прошли кроз исту.

Нема стреса, животни позив се не треба бирати због притиска који намећу старији, већ се бира према сопственим наклоностима и могућностима.
Нико неће живети ваш живот уместо вас. Чак иако је избор погрешан увек га можемо променити.