ВестиПолитика

ЕУ избори: Одржани избори за европски парламент

Друге недеље јуна одржани су избори за Европски парламент на којима су по први пут и наши суграђани који имају двојно држављанство имали могућност да учествује и да бирају представнике, пре свега, Мађарске за Европски парламент.

На изборима за Европски парламент (ЕП) у Мађарској и Хрватској право гласа имало је око 100.000 грађана Србије који имају двојна држављанства. Око 67.000 Мађара који живе у Србији било је уписано у регистар бирача за ЕУ изборе у Мађарској и они су се на овим изборима изјашњавали путем поште. Неколико дана пред саме изборе био им је достављен и изборни материјал на кућне адресе, а бирачке кутије, за оне који су одлучили да директно гласају, биле су постављене у амбасади Мађарске у Београду и Генералном конзулату у Суботици.

Национална изборна канцеларија Мађарске је до 7. jуна примила 33.209 валидних гласачка листића из Србије, што је укупно 49,79 одсто регистрованих бирача из Србије, што показује прилично велику заинтересованост грађана. Мађарска је у Европски парламент је бирала 21 посланика, а грађани су могли да изаберу 11 понуђених листа са 313 кандидата. Такође нешто више од 3,7 милиона бирача у Хрватској одлучивали су о 12 хрватских посланика који ће идућих пет година представљати земљу у Европском парламенту. Наши грађани који поседују двојно држављанство ове две државе као и Румуније могли су да гласају организовано у нашиј земљи. Када су друге државе из ЕУ у питању свака од њих имала је посебне услове за гласање у дијаспори. Већина од њих су ограничиле гласање само за грађане који имају два пасоша али имају и стално боравиште на територији те државе.

Према првим резултатима, Фидес и његови савезници (у Србији је то свакако Савез војвођанских Мађара) имају 44,2 одсто на гласању у Европском парламенту, док је странка десног центра Тиса Петра Мађара друга са чак 30 одсто. Овакав пласман Мађара је за све био изненађење јер је освојио знатно више него што су предвиђале предизборне анкете. За грађане Србије који су овде гласали једино је Фидес, односно директно Виктор Орбан, послао позиве да изађу на изборе. Остале странке нису се обраћале грађанима Србије на овај начин. Но, у борби за гласове у Војводини Фидес је свакако рачунао и на свог партнера у Србији, Савез војвођанских Мађара (СВМ).

Да подсетимо, Бечеј је раније у ЕУ парламенту имао свог представника. Андор Дели је био први држављанин Србије који је постао посланик у Европском парламенту. Пре тога био је и Покрајински секретар задужен за ресор образовања, управе и националних заједница у Војводини.

Нова посланица у будућем сазиву Европског парламента са листе владајуће мађарске партије Фидес биће Анамарија Вичек из Новог Сада, из странке Савез војвођанских Мађара. Она је након избора изјавила да ће њен најважнији задатак на новој функцији бити да искористи све могућности преговарања како би подржала Србију да што пре постане пуноправна чланица ЕУ.

„Србија је кључна држава региона и европски пројекат не може бити потпун без чланства Србије“, изјавила је она у интервјуу за Политику.Вичек је такође напоменула да је њен циљ да заступа војвођанске Мађаре, али и целу Србију, као и да ће што ефикасније подржавати државу на њеном путу ка ЕУ.„Верујем да и сам чин Фидеса – да већ трећи пут уступа место на својој листи кандидата за ЕП Савезу војвођанских Мађара – показује приврженост Владе Мађарске циљу да српско-мађарски односи и даље јачају“, истакла је она.

Према њеним речима свему томе доприноси и подршка коју Влада Мађарске пружа Мађарима у Војводини у виду подршке у области образовања и културе преко Националног савета мађарске националне мањине.„Од кључног значаја је и економска подршка Мађарске преко фондације Просперитати, која је показала значајну добробит за цео регион“.- додала је Вичек.