Gradsko pozorište: „Leto u bašti“ – program u avgustu

Gradsko pozorište Bečej za ovaj avgust najavljuje bogat program „Leto u Bašti“. Kombinacija predstava, stendap nastupa, kabarea, filmova na otvorenom, svirki i drugih programa obećava dobar provod u gradu tokom ovog meseca.

Program je počeo već bečejskim premijerama velikih filmskih hitova Barbi i Openhajmer a već za vikend je svirka benda „Jungle Muffin“ iz Novog Sada, u pitanju je odličan cover bend koji svira dobro poznati repertoar za sve ljubitelje pop i rock zvuka: od Ejmi Vajnahus, Moloko pa preko klasika Boba Marlija, Leni Kravica i Stivi Vondera do ovih novijih gde će se naći i pesme Dua Lipe, Bili Eliš i drugih. Jungle Muffin je bend koji spaja pop, rock, reggae, latino, mainstream i underground zvuke i vodi vas na vožnju kroz džunglu različitih zvukova kaže se u najavi za nastup ovog benda.

Već sledeći dan u nedelju 6. avgusta je na programu veliki dečiji Dizni bioskopski hit „Ukleta kuća“. Porodična avantura, komedija u kojoj igraju Džejmi Li Kertis, Rosario Doson, Vinona Rajder, Džared Leto i mnogi drugi poznati glumci. Pravi avanturistički letnji hit za klince.

Nakon završetka „Bečej Folk festa“ 18. avgusta je ponovo koncert u bašti i to Cross Atlantic Trio. Početak koncerta je u 21.00, a ulaznica 500 dinara. Cross Atlantic Trio, kako mu ime kaže, sastavljen je od tri mlada i perspektivna gitariste evropskog i američkog porekla koji su se okupili u  Beču. Ansambl donosi mladalačku energiju i svež inventivni pristup repertoaru klasične gitare. Njihov jedinstveni način kombinovanja klasične tradicije sa kontrastnim stilovima savršeno odražava njihove komplementarne muzičke sposobnosti i ličnosti.Trenutni projekat trija obuhvata špansku i brazilsku muziku i dobija konstantne pohvale kako kritičara tako i javnosti.

Ove godine novina letnjeg programa su dve predstave za decu od kojih je jedna lutkarska i to ansambla koji dolaze iz Španije i Australije.

„Leto u bašti“ – program u avgustu

U okviru ovog letnjeg programa biće odigrane i dve dečije predstave i to 23. i 24. avgusta. Obe su u Velikoj sali Gradskog pozorišta. U sredu, 23. avgusta biće izvedena predstava za decu „ERROR 404“ španske teatarske grupe Angeles de trapo iz Malage. Predstava počinje u 19 časova a ulaz je 200 dinara. ERROR 404 je lutkarska neverbalna predstava (predstava bez reči) namenjena deci uzrasta iznad 8 godina. Predstava na suptilan i emotivan način ohrabruje decu i mlade da se zapitaju o smislu života, da se zamisle nad čudima koja nam život nudi a koja često ne primećujemo. Maksimalan broj posetilaca je 70.

Nakon toga u četvrtak, 24. avgusta, biće izvedena predstava za decu „Dečak i lopta“. Igra Stiven Nunan u partnerstvu sa „Pejperboats/Alberton“ iz Australije. Predviđena su dva igranja, od 18.00 i 19.00 časova. Ulaz je takođe 200 dinara. Predstava je namenjena deci uzrasta 4 i 5 godina, neverbalna je (igra se bez reči). Kroz ovu predstavu koja govori o sigurnosti, radosti i povezivanju, najmlađa publika će upoznati jednog veoma stidljivog dečaka koji tokom predstave spoznaje da uz pomoć svoje lopte može da sklapa prijateljstva. „Dečak i lopta“ je interaktivna monodrama puna neverbalnih slika koja vizuelnu magiju postiže kroz pažljvo osmišljenu pozorišnu iluziju koja se sastoji od jednostavnih elemenata u obliku valjka, u raznim veličinama. Maksimalni broj posetilaca je 40.

Još jedan veliki koncert u bašti Pozorišnog kluba biće održan 25. avgusta: Kabare „Druga strana filma“

Filmske teme izvode beogradski simfoničari. Cena karte je 300 dinara. Muzičke teme iz čuvenih filmova „Kabare“, „Kum“, „Titanik“, „Amarkord“, „Žaoka“, „Ameli Pulen“, „Groznica subotnje večeri“, Petparačke priče“, „Top Gan“… dočaraće Magični kvintet, a glumac Aleksandar Lazić pripoveda zanimljive i duhovite priče koje muziku i pokretne slike povezuju u uzbudljivu čaroliju. Ovu muzičku magiju na svojim instrumentima dočaravaju Nina Ćosić (oboa, glas), Hemnalina Miresković (violina), Nataša Lišanin (violončelo), Srđan Lišanin (kontrabas), Jevrem Ćosić (gitara). Renomirani muzičari koje ćemo čuti članovi su Simfonijskog orkestra RTS i Beogradske filharmonije.

U nedelju 27. avgusta na bioskopskom repertoaru je horor „Drakula: Buđenje zla“ – po motivima romana Brema Stokera.

Na samom kraju meseca od 28. do 31. avgusta je Festival evropskog filma takođe u bašti Pozorišnog kluba: na repertoaru su filmovi Murina iz hrvatsko/slovenačke produkcije iz 2021., italijanski film „Ja sam dobro“ iz 2020. godine, španski film „Ramona“ iz 2022. godine i „Runner“ iz Litvanije iz 2021. godine.