Győzött a Fokos!

Az óbecsei zenekar nyerte a Fölszállott a pávát

Nagy ujjongás és ünneplés hallatszódott múlt pénteken valamennyi óbecsei, sőt, vajdasági lakos otthonából, megannyi kávézóból és táncteremből, hiszen a Fokos zenekar nyerte a Döntők Döntőjét a Fölszállott a páva népdal, néptánc és népzenei vetélkedőben.
Öt sikeres évadot maguk mögött tudva a Fölszállott a páva zsűrije visszahívta az elmúlt évek legjobb produkcióit, akik négy kategóriában versenyeztek, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a döntés a nézőkön múlott.
December 21-én került sor a végső megmérettetésre. A hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában az óbecsei Fokos zenekar és a kolozsvári Tokos zenekar jutott el a fináléig. Habár a szavaztok alapján a verseny szoros volt, mégis a vajdasági fiúk győzedelmeskedtek, akik az OTP bank által biztosított egy millió forintos nyereményüket az óbecsei Lurkóháznak ajánlották fel.
A Fokos zenekar tagjai azt mondják, igyekeztek végig magukat adni a színpadon, egyszerű délvidéki ifjú zenészeket. Úgy vélik, ha ők jól érzik magukat muzsikálás közben, akkor ez az energia hatalmába keríti a közönséget is, talán ennek is köszönhető a győzelmük. A fináléban vajdaszentiványi muzsikát hallhattunk tőlük. Azt is hozzátették, azon kívül, hogy szakmailag rengeteget köszönhetnek ennek a műsornak, számos új barátságot is kötöttek, többek között a Tokos zenekar tagjaival.
A Fokos zenekar közösségi oldalán köszönte meg a rengeteg szavazatot és támogatást, de nem utolsó sorban a közösség összetartó erejét. Hétről hétre összegyűltek kicsik és nagyok, táncosok, énekesek, a fiúk ismerősei, barátai, kollégái… számos óbecsei, vajdasági, határontúli, akik szavaztak és együtt izgultak zenészeinkért. A döntő napján több helyen közös szurkolást szerveztek, ami a legszebb példája az összetartásnak.
A Döntők Döntőjében az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Borbáth Szilveszter kapta a legtöbb szavazatot, a táncos szólisták és táncospárok közül a Bulyáki Anett – Oszlánszki Patrik páros nyerte el legjobban a közönség tetszését, míg a néptáncegyüttes kategória legjobbja a Jászság Népi Együttes lett. A zsűriben Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus foglalt helyet, továbbá Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze, aki egyben a zsűri elnöke is volt.
A Fokos zenekar büszkén elmondhatja magáról, hogy rendkívül sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Miután megjelent második lemezük, mely a Jókedvemben címet viseli, megjárták Amerikát, európai turnéra mentek, s nem utolsó sorban megnyerték a Fölszállott a páva tehetségkutatót. Kivánom, hogy a 2019-es év legalább ennyi sikert hozzon számukra, vagy még többet.

Bečejska muzička grupa „Fokoš“ najbolja u regionu

Muzička grupa „Fokoš“ iz Bečeja pobedila je u kategoriji solo muzičara i orkestara u finalu prestižnog folklornog muzičkog takmičenja „Fölszállott a páva“, koje je održano 21. decembra u Budimpešti i emitovano uživo na tv kanalu „Duna“. U ovoj sezoni su se takmičili plesači, pevači, muzičari narodne muzike iz celog Karpatskog basena, koji su bili najbolji u prethodnim izdanjima ovog takmičenja.
Nagradu u vrednosti od milion forinti „Fokoš“ poklanja Lurkohazu u Bečeju. Momci su se zahvalili svima na glasovima i podršci. Kažu da je ovo veliko iskustvo, ogroman uspeh u njihovoj karijeri i stekli su mnogo prijatelja. Podsećanja radi, grupa „Fokoš“ je ove godine izdala svoj drugi album, imali su koncert u Americi, nakon čega su krenuli na Evropsku turneju. Pobedom na ovom takmičenju su krunisali ovu godinu.

Dijana Peter