Óbecse

Hadak útjával ünnepelték Szent István-napját Óbecsén

Augusztus 16-án és 17-én több ezer érdeklődő részvételével tartották meg Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében a hagyományos Szent István-napi ünnepséget. Pénteken az alsóvárosi Páduai Szent Antal-templomban szentmisével kezdődött az ünneplés, ahol ft. Pósa László megszentelte az új búzából készült kenyeret is. A mise után a Petőfi kultúrkör előtt felállított színpadnál Farkas Sándor, a magyar Agrárminisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi beszédet, és Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő (VMSZ) is szólt a közönséghez.
Az új búzából sütött kenyeret dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Kiss Igor, a kultúrkör alelnöke és Ricz Róbert, a kultúrkör elnök szegte meg. A műsor keretében a kultúrkör Kiscimbora és Csiperke táncegyüttese, valamint a Fokos zenekar bemutatta a Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs által szerkesztett Hadak útja című színvonalas produkciót, majd a Csongrádi Fúvószenekar koncertjét követően a budapesti Hakme cigányzenekar kíséretében Koltay László, a 2012-es Nótasztár győztese, Velő Gabriella nótaénekes, Vajk György opera- és operetténekes, Somogyi Erika, a Nemzeti Filharmonikusok oszlopos tagja, valamint Fényes György, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett nótaénekes lépett fel. A rendezvényt Pál Dénes koncertje és pazar tűzijáték zárta. Az éjszakai utcabál jó hangulatáról a Brass on The Road együttes gondoskodott.
Szombaton 46 csapat részvételével tartották meg a Szent István-napi főzőversenyt, ez idő alatt a gyerekek kézműves foglalkozásokon és különböző ügyességi játékokon vehettek részt, bábjátékot is láthattak, és részt vehettek a Csíkos-Pöttyös zenekar koncertjén is. A főzőversenyen az első helyet Varga Franjo és csapata szerezte meg, második a Rooster csapata lett, míg harmadikként a Sinkovity keltetőállomás csapata végzett. Az eredményhirdetés utáni utcabálon a Harmónia együttes húzta a talpalávalót.
A rendezvényt a budapesti Emberi Erőforrás Minisztériuma, a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az óbecsei önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint több vállalat, vállalkozó és magánszemély támogatta.
F.R.