Друштво

Хуманитарно удружење „Ђина“: Сва деца заслужују подршку

Радионице за ученике у Бачком Градишту

Захваљујући пројекту „Моја права, моја будућност: Кораци ка унапређењу квалитета живота Рома и Ромкиња у општини Бечеј” који финансира Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу, националне мањине – националне заједнице, у Бачком Градишту су у јеку едукативне радионице намењене деци и младима из угрожених друштвених група.

Нажалост, едукаторски тим који ради са ученицима приметио је у последњих годину дана од када траје пандемија велике недостатке „онлајн“ наставе и истиче да је у наредном периоду потребно организовати и спровести бројне активности са циљем да се поправе резултати у учењу, посебно код ђака из маргинализованих група који заслужују да добију потребну подршку и наставе са похађањем школе.

„Када су ове радионице у питању није толико акценат на резултатима у школи, иако су они, наравно, пожељни. Акценат је на функционалном знању и знању које деца могу да примене у животу. Веома је важно наставити подршку ученицима из сиромашних породица и свих осталих маргинализованих група јер ће једино образовање донети и економску независност, а она је кључ за излазак из сиромаштва“- наводи председница удружење Добрила Ђин и додаје: „Веома смо поносни на наше вршњачке едукаторе који несебично деле знања и вештине. Уз то, наш едукаторски тим, на основу педагошког профила ученика, реализује активности како би свако дете добило подршку за предмет који му слабије „иде“ и како би се оснажило за даље учење и живот генерално.

Она је такође напоменула да ће током јесени и зиме Хуманитарно удружење „Ђина“ спроводити и друге активности и реализовати пројекте чији ће главни циљ бити промоција целоживотног учења.

Додајмо и да у општини Бечеј у екстремном сиромаштву живи скоро 1.000 деце и да је епидемија корона вируса, осим што је оставила данак у образовном систему, економски додатно погодила најсиромашније групе људи.