„Комшије за комшије“: Журке, базари и хуманитарни турнири

Oд почетка овог пролећа у насељу „Север Ђуркић“ становници тог дела града били су веома активни и уз велики број радних акција које су организовали са циљем уређења јавних простора у самом насељу и околним улицама све више и све чешће организују и догађања која су намењена за уживање и дружење у оном што су сопственим радом и несебичним ангажовањем уредили и урадили у последње две године.

Како се од зимус и пролетос пролепшало време тако се кренуло најпре са чишћењем и акцијама уређења простора, озелењавањем да би сад већ на почетку лета почела заједничка дружења, кувања на отвореном …. било је ту још неколико интервенција које је било потребно урадити, па су тако у току претходних месец дана, два префарбане клупе, поплочани простори око клупа и другог мобилијара, направљене су и нове корпе за отпатке, инсталирана чесме за пијаћу воду и прање руку, боксови за „комуналне“ дечије спортске реквизите и за прибор за одржавање хигијене и чишћење, направљен велики пескарник за децу. Пролетос је, и о томе смо већ писали, завршено и велико, веома квалитетно дечије игралиште које су комшије изгласале да се убаци у општински буџет током акције „Буџет по мери грађана“.

Дакле, комплетна „инфраструктура“ је направљена да би се ових последњих две недеље кренуло са оним другим, забавнијим активно- стима и акцијама. Игралиште за децу је свакодневно пуно али су се „одрасли“ потрудили да клинцима у овом насељу приреде и неколико заиста лепих журки и дружења. Најпре је организован заједнички ручак за прикупљање средстава за даље радове на уређењу простора у насељу и сакупљено је било око 50 хиљада динара продајом хране.

Но ипак највећу журку за клинце је пре две недеље направила екипа под називом „Очајне домаћице“, углавном маме, тетке и баке али и дуге „домаћице“ и комшинице. Оне су првог викенда у јулу организовале велику журку са клопом, са слаткишима, сладоледом, дечијим базаром, кокицама, колачима уз гостовање „Патролних шапа“ што је посебно одушевило малишане. Провод је био одличан а скупило се и пара овог пута наменски за даље уређење дечијег про- стора и игралишта, још око 28 хиљада динара.

На фејсбук профилу ове организације свакодневно се објављују фотографије, кратки филмови и профили тј. приче о појединим успеш- ним „комшијама“ које је лепо похвалити и представити их осталима уколико их неко из комшилука не познаје довољно. На том истом фејсбук профилу почеле су се делити и неке мање награде које углавном финансирају фирме као спонзори … све у свему становници овог насеља почели су озбиљно да функционишу као једна лепо уређена мала заједница.

Већ за 30. јул најавили су и нову хуманитарну акцију која ће се одржати на спортском терену у насељу. Хуманитарни турнир у бадминтону 2 на 2 са продајним базаром биће намењен за прикупљање средстава за лечење наше суграђанке Владиславе Продановић која од 2015. године има дијагностикован тумор на мозгу и потребно је најмање 20.000 евра за лекове и терапију.

На такмичење се могу пријавити екипе свих узраста, пријаве су бесплатне,  нема  котизације.  Организатори  су  најавили  да  ће за три најбоље екипе бити обезбеђене и праве медаље а на месту одржавања биће постављена кутија за добровољне прилоге. Поред тих добровољних прилога средства ће се прикупљати и продајом слано-слатких пецива, палачинки, лимунаде на малом базару.

Турнир ће се одржати, дакле 30. јула са почетком од 10 часова. Екипе могу да се пријаве до четвртка 28.јула. на телефон 069/198-36-04.