Друштво

Ледени талас угрозио и лабудове

Нова година донела је и неке нове непогоде. Погодила нас је много хладнија зима него претходних година и ледени талас оковао је Србију. У неколико општина проглашена је ванредна ситуација, у појединим деловима земље путеви су завејани и непроходни.

У нашој општини температура је падала до -18 степени Целзијуса, повремено са јаким ветром па је субјективни осећај био да је још хладније. Све то је довело до неких непредвиђених ситуација. Пре свега река Тиса је због ниских температура била потпуно залеђена од бране до границе са Мађарском. С`обзиром да је лед покрио више од 90 посто главног пловног пута, потпуно је обустављен целокупни речни саобраћај на Тиси и тако ће остати највероватније до краја јануара.

Услед ових временских неприлика велики број лабудова и дивљих патака које живе на Тиси остало је одвојено од воде која им је иначе главни извор хране. Узевши у обзир да су на површини леда ове птице угрожене и да им је помоћ у виду хране неопходна, Одсек за заштиту животне средине Бечеј уз консултацију са Покрајинским заводом за заштиту природе Србије из Новог Сада, организовао је храњење лабудова. За почетак просуто им је око 40 килограма хране у виду зрневља (кукуруз, јеча, соја, сунцокрет) коју је донирало једно бечејско предузеће. Поред тога многи грађани одазвали су се позиву да помогну овим птицама и свакодневно долазе и доносе им храну. Већ после три дана примећена је већа активност у односу на претходне дане што могло значити да је за њих најтежи период ипак преброђен. Лабудови се хране на леду чија дебљина није позната па због тога није безбедно ходати по њему. Иако овако залеђена Тиса представља прави изазов за љубитеље зимских спортова апелује се да се у овакву авантуру никако не упуштате јер може доћи до пуцања леда и фаталних последица. Храњење лабудова се такође препоручује са обале у циљу ваше безбедности.

У целој овој ситуацији добра вест је да овако залеђена Тиса не представља опасност по рибљи свет који се по навици повлачи у дубину реке где им је колико-толико топлије.

Б.С.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *