Друштво

Општина Бечеј поново најтранспарентнија у Србији

Србија је у индексу транспарентности локалних самоуправа у овој години напредовала за два одсто, показало је истраживање организације Транспарентност Србија.

Представник Транспарентности Златко Минић је, на представ-љању резултата рекао да је то истраживање, које се проводи од 2015. године, утицало на општине и градове, који се труде да, кад сазнају да ће бити посматрани, унапређују стање у тој области.
На првом месту је, према резултатима истраживања, општина Бечеј, која је и прошле године била на челу, али сада има чак 90 од 100 поена, на другим и трећем месту су Сомбор и Кањижа, са више од 80, а од укупно 145 рангираних девет има резултат већи од 70.
Члан општинског већа Бечеја Драган Ковачев рекао је да је у тој локалној управи од прошлог истраживања уведено низ нових прописа, попут усвајања акционог плана за борбу против корупције и механизама за његову примену, или правилника о понашању јавних службеника.

„У сваком тренутку се може пријавити неправилност у раду општинских органа или корупција. Можемо ми још много мера ставити на папир, али ако се оне не примене у пракси, онда то не вреди“, закључио је он.