Политика

Општина Бечеј: Прорадио скупштински портал на сајту општине

Сајт општине Бечеј већ одавно има проблем са застарелим интерфејсом, са не баш претерано функционалном организацијом али и са деловима сајта који се не ажурирају редовно и који су запуштени. „Скупштински“ део сајта који је предвиђен да обавештава грађане о седницама Скупштине, да даје на увид грађанима материјале и информације о седницама и одлукама које доносе одборници био је већ одавно у добром заостатку.

Већина запослених у Општинској управи, скупштинска служба и функционери правдају то недостатком кадра и броја запослених у ИТ служби у Општини Бечеј. Већ годинама се обећава потпуно нови сајт који ће бити функционалнији и модернији. Од пре неколико недеља насловна страна је допуњена са линковима за поједине делове сајта или конкретне документе који би требало да буду доступнији, видљивији јавности али је и даље то све прилично непрегледно и чини са да то решење са веома великим бројем рандом постављених логотипа ствара још већу конфузију, бар на насловној страни.

Новинари скоро сваки сусрет са председником СО Бечеј искористе, не пропуштају, да питају да ли ће ускоро проблем са сајтом бити решен и за сада смо добили обећање да ће све бити решено „ускоро када се постави нови сајт“ као и да се он ради по угледу на неке од најфункционалнијих сајтова општинских управа у Србији.

У међувремену, тачније пре недељу-две дана, на насловну страну сајта одмах у заглављу придодат је и лого и линк за портал за СО Бечеј. Полако су почели да додају материјале са седница уназад па су сада грађани у могућности да прегледају документацију са скупштинских заседања бар пост фестум.

Када је пре две-три године усвојена одлука о успостављању институције Грађанске столице која је имала за циљ да грађани Бечеја добију могућност да директно учествују у раду локалног парламента ово је већ у старту било онемогућено баш због тога што су се материјали за седнице слали искључиво директно на адресе одборника, скупштинске службе, функционера и медија али нису били и доступни за скидање или преглед на самом сајту општине. Самим тим  логично је да уколико грађани нису били у могућности да се упознају са садржајем наредне седнице нису могли ни да се пријаве да учествују у раду локалног парламента и покрену нека њима важна питања. Поред тога и саме седнице се често заказују у року мањем од 7 дана па је и то била озбиљна препрека да Грађанска столица заиста профункционише.

Дакле, обавештење за грађане Бечеја је да „поново ради сајт СО Бечеј“ и да би требало да на сајту Општине Бечеј могу да прегледају материјале већ за наредну седницу чим она буде заказана.

Обратите пажњу и пријавите се ако желите да учествујете у раду локалног парламента, а за остатак информација мораћемо да сачекамо тај нови сајт који се очигледно веома студиозно припрема.