Економија

Пољопривреда: До краја марта исплата субвенција за 2022. годину

Министарка пољопривреде, водопривреде и шумарства Јелена Танасковић изјавила је да ће до краја марта пољопривредницима бити исплаћена сва потраживања на основу подстицаја из 2022. године. Она је додала да су „укупна потраживања била 15 милијарди динара, али да је део већ исплаћен“.

Поводом пролећне сетве, уочи које држава исплаћује субвенције пољопривредницима, Танасковић је рекла да „репроматеријала има, што није била ситуација прошле године“.

Министарка је напоменули и да се велики број пољопривредника одазвао позиву да се региструје у сектору е-аграр јер је то постало и услов за за исплату субвенција.

„До сада су 132.000 пољопривредника узела параметре за e-ID (електронску регистрацију). Мислим да је то одличан податак. Ми смо кренули 16. јануара са издавањем параметара за e-ID број. Идеја је да пољопривредници своја стања ажурирају“- казала је Танасковић.

У Бечеју је у неколико наврата одржана и едукација пољопривредника како да се пријаве и како да ажурирају податке.

Министарка Танасковић је рекла да министарство инсистира пре свега на ажурирању података да би, између осталог, у регистру Управе за ветерину могао да се провери прави број животиња које неко има на фарми.

Према њеним речима подаци из тог регистра биће коришћени код додела субвенција.