Óbecse

Pereskedés helyett mediáció

Az alternatív vitarendezési lehetőséggel Óbecse községben egy év alatt nyolc régi ügyet oldottak meg
Az óbecsei Alapfokú Bíróság erőfeszítéseinek köszönhetően Óbecsén egyre többen élnek a mediáció lehetőségével, hiszen olcsóbb is, gyorsabb is, ha pereskedés helyett közvetítő révén próbálnak megállapodni egymással a felek. A magánvádas eljárásban alkalmazható alternatív vitarendezési lehetőség elterjedése érdekében az Igazságügyi Minisztérium, a Legfelsőbb Semmítőszék és az Európai Unió közös projektet hívott életre, amelyben az óbecsei bíróság is részt vesz.
Bár a mediáció intézménye már hosszú évek óta létezik Szerbiában, 2015-ben született meg az a törvény, amely pontosan szabályozza és ösztönzi ezt a lehetőséget. Az EU szakértői a napokban azért látogattak Óbecsére, hogy a projekt első lépéseiről egyeztessenek az óbecsei Alapfokú Bíróság munkatársaival. Dimitrije Šujeranović, az Európai Unió által finanszírozott Támogatás a Legfelsőbb Semmítőszéknek elnevezésű projekt vezetője elmondta: ez a projekt a mediációs gyakorlat elterjesztését és a régi ügyek számának a csökkentését, valamint az uniós jogharmonizációt tűzte ki célul.
– Szerbia már sokat fejlődött ezen a téren, különösen a csatlakozási tárgyalások 23-as fejezetével kapcsolatosan tett jelentős lépéseket. Az óbecsei az egyike azon 20 szerbiai bíróságnak, amelyet az eredményei alapján a Legfelsőbb Semmítőszék beemelt ebbe a projektbe, és mi azon dolgozunk, hogy különféle EU-s támogatásokkal és szakmai képzésekkel még hatékonyabbá tegyük ezen a téren a munkáját – mondta el a sajtó érdeklődésére Dimitrije Šujeranović.
A 1,5 millió euró értékű projekt az idén szeptemberben vette kezdetét és két évig tart majd. A szakértők többek között azt remélik, hogy a két év alatt a régi ügyeknek legalább a 30 százalékát sikerül megoldani és mimimum 10 százalékkal több peres ügyben kérik majd mediátor segítségét az ügyfelek. Óbecsén egy év alatt nyolc ügyet sikerült ilyen módszerrel rövidre zárni.
A szerbiai Igazságügyi Minisztérium adatai szerint ha valaki mediációval oldja meg a konfliktusát, a per értékétől függően 35-60 százalékkal olcsóbban is megúszhatja, mint ha perre megy.
Arról, hogy mikor és miért érdemes közvetítő segítségét kérni, Marko Božović, az óbecsei Alapfokú Bíróság szóvivője az alábbiak szerint nyilatkozott:
– Gyorsaság és spórolás – ez a két nagy előnye annak, ha per helyett mediátorral sikerül megoldani egy problémát. Mi nyitottak voltunk erre a lehetőségre, és a polgárok is éltek vele, így egy év alatt nyolc régi, évek óta húzódó ügy végére tudtunk pontot tenni. Minden polgári peres, családjogi vagy munkaügyi jogvitákban érdemes lenne közvetítőt felkérni a vitarendezésre. Tulajdonképpen minden olyan esetben van erre lehetőség, amikor nem ügyészségi eljárásról van szó. A mediációval történő megegyezésre hatvan napot ad a törvény. A bírósági eljárás eközben nem áll le, csak szüneteltetik. Ha a mediáció nem jár sikerrel, a bírósági eljárás folytatódik, tehát a polgárokat végig védi a jogrendünk, így semmilyen kockázata nincs a mediációnak – jelentette ki Božović.
A bíró az első tárgyaláson tájékoztatja a feleket a mediáció lehetőségéről, és az eljárásról az óbecsei bíróságon egy info pultnál is lehet információkat szerezni. Mediátor olyan egyetemi végzettségű személy lehet, aki elvégezte a mediátori képzést és megszerezte az igazolást. Óbecse községben három jogász, illetve ügyvéd (Srdjan Gligorić, Knézi Péter és Deli Csaba), valamint Dejan Erak mezőgazdasági mérnök, könyvelő végezhet mediációt. A teljes mediátor-lista az Igazságügyi Minisztérium honlapján érhető el.

Fehér Rózsa